x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Ce se întâmplă în corpul tău dacă sari peste micul dejun? Iată 6 efecte nocive asupra organismului

Ce se întâmplă în corpul tău dacă sari peste micul dejun? Iată 6 efecte nocive asupra organismului

de Redacția Jurnalul    |    13 Dec 2023   •   06:00
Ce se întâmplă în corpul tău dacă sari peste micul dejun? Iată 6 efecte nocive asupra organismului

Micul dejun este considerat cea mai importantă masă a zilei astfel că este bine să nu-l omitem în graba după treburile zilnice.

Un studiu din 2018, publicat în Nutrients, susține că persoanele care iau micul dejun au un aport mai scăzut de zaharuri, dar un aport crescut de fibre, vitamine și minerale mai mare decât al celor care sar peste acesta. 

Iată astfel 6 lucruri nocive pentru sănătate dacă omiți micul dejun:

1. Scade nivelul de zahăr din sânge

Fără aportul de substanțe nutritive dintr-un mic dejun sănătos și echilibrat, nivelul de zahăr din sânge poate să scadă, ceea ce induce oboseală, iritabilitate și lipsă de concentrare. 

Un studiu din 2019 arată că persoanele care au ocolit micul dejun au avut un nivel mai mare de zahăr în sânge și un control mai slab al glicemiei. Cercetările arată că săritul peste micul dejun este legat de creșterea riscului de diabet de tip 2.

2. Lipsă de concentrare

Micul dejun oferă nutrienți esențiali care alimentează creierul pentru o zi de muncă. Lipsa acestuia poate  provoca dificultăți de concentrare și o stare mentală încețoșată.

Un studiu din 2017 a observat că participanții care nu au luat micul dejun ori au mâncat nesănătos au avut performanțe cognitive mai slabe pe parcursul zilei decât cei care au mâncat un mic dejun sănătos.

”Micul dejun oferă organismului și creierului nutrienți esențiali și energie după o noapte de post. Pentru unele persoane, săritul peste micul dejun poate duce la scăderea performanțelor cognitive, inclusiv la dificultăți de concentrare, memorie și rezolvare a problemelor. Acest lucru poate fi vizibil în special dimineața, când solicitările mentale sunt ridicate”, explică dieteticianul Trista Best.

3. Încetinierea metabolismului

Evitarea micului dejun are un efect negativ asupra metabolismului.  Studiile arată că organismul se poate adapta prin încetinirea ratei metabolice, ceea ce ar putea duce la creșterea în greutate.

4. Senzația de foame

Ceea ce poate începe ca o alegere conștientă de a renunța la masa de dimineață poate declanșa pofte intense mai târziu, pe parcursul zilei, ceea ce duce la o potențială supraalimentare și face dificilă menținerea unei abordări echilibrate și atente față de mâncare.

”Un studiu a constatat că cei care au sărit peste micul dejun au consumat mai mulți carbohidrați (inclusiv zaharuri adăugate), zaharuri totale și grăsimi totale decât cei care au luat micul dejun”, spune Sarah Schlichter.

5. Crește nivelul de cortizol

Cortizolul, hormonul stresului, nu răspunde doar la stresul emoțional, ci și la stresul fiziologic indus de săritul peste mese.

Potrivit unei revizuiri sistematice din 2021 în Nutrients, săritul peste micul dejun poate crește nivelul de cortizol de dimineață, ceea ce duce la creșterea apetitului și la o calitate slabă a somnului.

6. Nivel scăzut de energie

Micul dejun oferă combustibilul de care organismul are nevoie pentru a realiza procesele metabolice și energia zilnică necesară.

Dacă sari peste micul dejun, nivelul de zahăr din sânge poate scădea, lăsându-te obosit, letargic și iritabil.

Potrivit unui studiu din 2021, săritul peste micul dejun este legat de oboseală și de reducerea calității somnului, notează EatThis, citat de dcnews.ro.

×
Subiecte în articol: sanatate micul dejun