x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Metode eficiente pentru albirea naturală a dinților. 7 alimente de evitat

Metode eficiente pentru albirea naturală a dinților. 7 alimente de evitat

de Redacția Jurnalul    |    08 Apr 2025   •   19:45
Metode eficiente pentru albirea naturală a dinților. 7 alimente de evitat

Dorința de a avea dinți albi ne determină să căutăm soluții. Dincolo de tratamentele recomandate de stomatologi, scumpe și adesea destul de greu de suportat, există și metode naturale.

Un ingredient folosit adesea este bicarbonatul de sodiu, însă acesta nu este singurul produs natural care ajută la albirea dinților. 

Fructe, precum căpșuni, lămâi, portocale și papaya, sunt eficiente datorită acidului care ajută la reducerea petelor dentare. Însă consumul excesiv poate afecta smalțul.

Turmericul are proprietăți antioxidante și antimicrobiene. Coaja de banană, bogată în antioxidanți, este o altă metodă de albire a dinților. De asemenea, morcovii și merele ajută la curățarea petelor de pe dinți. 

Atenție la alimentele care îngălbenesc dinții

O altă soluție este evitarea, pe cât posibil, a alimentelor care îngălbenesc dinții.

Cafea și ceai

Cafeaua și ceaiul conțin taninuri, compuși vegetali care pot lăsa pete pe smalțul dinților. Taninurile se leagă de mineralele din smalț, determinând o schimbare a culorii, ceea ce poate duce la îngălbenire. Cafeaua are și un pH acid, iar băuturile acide pot slăbi smalțul, făcându-l mai predispus la pete.

Vin roșu

Vinul roșu conține taninuri și antociani, compuși care dau culoarea roșie sau violetă a vinului. Aceste substanțe pot pătrunde în smalț și pot provoca pete persistente. Vinul roșu este acid, ceea ce poate eroda smalțul dinților și favorizaează îngălbenirea.

Băuturi acidulate și colorate

Băuturile acidulate, cum sunt sucurile de fructe îndulcite, băuturile de tip cola, au un pH acid. Acestea pot slăbi smalțul și permit substanțelor colorante să pătrundă în dinți. Totodată, zahărul din aceste băuturi poate favoriza dezvoltarea bacteriilor din gură, care produc acizi și contribuie la îngălbenirea dinților.

Băuturi energizante

Băuturile energizante conțin zahăr și acizi care pot eroda smalțul. Aceste băuturi sunt colorate și pot lăsa pete pe dinți. Aciditatea acestora împreună cu zahărul creează un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor care dau naștere la carii și îngălbenesc dinții.

Mâncăruri colorate

Mâncărurile, precum curry, sosurile pe bază de roșii, ketchup și alte alimente foarte colorate conțin pigmenți care se pot lipi de smalțul dinților, lăsând pete. Aceste alimente sunt acide, ceea ce poate contribui la erodarea smalțului și  îngălbenire.

Dacă consumi astfel de alimente, încearcă să te clătești imediat cu apă sau să mănânci și alimente care ajută la curățarea dinților, precum merele sau morcovii. 

Zahăr

Zahărul afectează seros dantura întrucât provoacă aparția cariilor. Bacteriile din gură se hrănesc cu zahăr și produc acizi care erodează smalțul dinților, favorizând apariția petelor galbene și a cariilor. Zahărul poate duce la formarea plăcii bacteriene, care contribuie la îngălbenirea dinților.

Dulciuri lipicioase

Dulciurile, cum ar fi caramelele sau bomboane care se lipesc de dinți, sunt dăunătoare întrurcât rămân pe dinți o perioadă mai lungă de timp. Acestea permit bacteriilor să se hrănească cu zahăr și să producă acizi care pot cauza îngălbenire și carii, potrivit dcnews.ro.

×
Subiecte în articol: albire dinti