x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 7 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de ghimbir

7 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de ghimbir

de Anastasia Paul    |    18 Iul 2023   •   20:45
7 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de ghimbir

Nu numai că ceaiul de ghimbir este o băutură gustoasă dar oferă și beneficii pentru sănătate. 

Acesta se prepară dintr-o plantă care a fost folosită în medicina naturistă timp de mii de ani, poate ajuta la ameliorarea unor afecțiuni, de la greață la crampe menstruale are  proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. De asemenea, este ușor de făcut . Îți trebuie doar cu o bucată de ghimbir proaspăt și apă clocotită.

Ce este ghimbirul
Ghimbirul este o plantă originară din anumite zone ale Asiei, inclusiv India, China și Japonia. Partea plantei care este folosită în mod tradițional în alimente și în scopuri medicinale este rizomul sau tulpina subterană. Rizomul are un aspect bulbos și înnodat, cu o piele subțire de culoare bej, în timp ce porțiunea de deasupra solului are frunze și flori lungi și înguste, verzi, care sunt fie de culoare albă sau verde-gălbuie.

Ghimbirul are o istorie lungă de utilizare atât în gătit, unde este adesea folosit ca un condiment, cât și în medicină. Planta este folosită în Asia în scopuri medicinale de peste 2.500 de ani iar condiment pentru gătit de cel puțin 4.400 de ani.

Ce este ceaiul de ghimbir
„Ceaiul de ghimbir este un amestec sau o infuzie din rizom de ghimbir. Se preparră prin punerea ghmbirului proaspăt în apă clocotită și lăsându-l să se înmoaie sau amestecând o lingură din conservă de ghimbir în apă fierbinte. Inmuierea ghimbirului proaspăt poate dura 10 minute sau mai mult în apă clocotită.

Beneficii pentru sănătate

Ghimbirul a fost folosit în scopuri medicinale de mii de ani datorită beneficiilor pentru sănătate. Aceste depinde de cât de puternic este amestecul, cu ce se combină. Există astfel atenționări privind posibilele interacțiuni cu diluanții de sânge și medicamentele pentru tensiunea arterială, precum și la persoanele cu tulburări de sângerare. Cele cu anumite afecțiuni, cum ar fi persoanele cu calculi biliari, diabet sau pfemeile însărcinate ori care alăptează trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a-l consuma, scrie forbes.com. 

1. Vitamine si minerale
Consumul regulat al ceaiului de ghimbir poate fi o modalitate excelentă de a încorpora minerale și vitamine vitale în dietă. Acesta conține vitaminele C și  B6, magneziu, potasiu, cupru, mangan, fibre și apă.

Vitamina C ajută organismul să absoarbă fierul, mențină sănătatea țesuturilor și să vindece rănile. Vitamina B6 ajută la formarea celulelor roșii din sânge și la menținerea funcției creierului. Magneziul este implicat în peste 300 de reacții biochimice ale corpului, cum ar fi funcția nervoasă și musculară.

2. Proprietăți antiinflamatorii
Studiile arată că mai multe dintre componentele active din ghimbir pot reduce inflamația, inclusiv prin suprimarea citokinelor proinflamatorii și prin reglarea în jos a inducerii genelor inflamatorii.

De exemplu, studiile aduc dovezi că acesta ajută la ameliorarea durerii la persoanele care suferă de osteoartrită, cea mai comună formă de artrită care se datorează distrugerii sau deteriorarii cartilajului articular.

3. Tratament pentru greață și vărsături
Din punct de vedere istoric, ghimbirul a fost folosit pentru a ajuta la atenuarea greaței și vărsăturilor iar dovezile științifice actuale susțin eficacitatea ghimbirului în acest sens. Ghimbirul ar putea fi util pentru atenuarea acestor simptome în timpul sarcinii. Un studiu separat a constatat că efectele ghimbirului au fost mai puternice decât un medicament în reducerea greței și vărsăturilor după anestezia generală.

4. Ajutor digestiv
Ghimbirul este adesea folosit pentru motilitatea gastrointestinală. Studiile arată că are un efect pozitiv asupra timpului necesar unei persoane pentru a digera alimentele, precum și asupra disritmiei, o tulburare care afectează mișcarea alimentelor prin sistemul digestiv.

Cu toate acestea, efectele negative ale ghimbirului pentru unii oameni pot include probleme gastrointestinale, cum ar fi balonare sau suferință generală.

5. Atenuarea crampelor menstruale
Un alt beneficiual ceaiului de ghimbir este tratarea dismenoreei, sau durerea care apare odata cu menstruatia. Astfel că 6 studii separate au constatat că nu există nicio diferență între ghimbir și aspirină ori ibuprofen. 

6. Stimularea metabolismului
Efectul de încălzire al ghimbirului este folosit în produsele legate de gestionarea greutății. Proprietățile sale termogenice pot stimula rata metabolică și are astfel efect în obezitate printr-o serie de mecanisme, inclusiv termogeneza, controlul apetitului și inhibarea absorbției grăsimilor intestinale.

Dincolo de potențialele efecte legate de greutate, studii mai vechi au descoperit că acesta ajută la scăderea colesterolului. De asemenea, poate preveni coagularea sângelui, ceea ce ajută la prevenirea bolilor de inimă dar și la îmbunătățirea zahărului din sânge în rândul celor cu diabet zaharat de tip 2.

7. Protecția sănătății creierului
Potențialul ghimbirului de a proteja sănătatea creierului de stresul oxidativ este un beneficiu pe care dovezile din studiile științifice îl susțin. Stresul oxidativ este o afecțiune care apare atunci când nu există destui antioxidanți pentru a scăpa de o supraabundență de radicali liberi din organism, ceea ce duce la deteriorarea celulelor și țesuturilor. Acest lucru este asociat cu boli degenerative precum Alzheimer și Parkinson.

Proprietățile antiinflamatorii și antioxidante ale ghimbirului sunt cele care pot contribui la reducerea stresului oxidativ, precum și a markerilor de inflamație.

 

×
Subiecte în articol: ceai ghimbir ghimbir ceai