x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 7 efecte negative ale stresului asupra sănătății

7 efecte negative ale stresului asupra sănătății

de Redacția Jurnalul    |    24 Noi 2023   •   23:30
7 efecte negative ale stresului asupra sănătății
Sursa foto: Hepta

Știm deja că stresul are efecte nocive asupra organismului, mai ales dacă această stare se menține mai mult timp.

Dar înainte de toate este bine să știm ce înseamnă. Stresul este un termen general folosit pentru efectele pe care orice factori de mediu, respectiv emoții, frig, căldură, traumatisme, pot să să le provoace la oameni și animale, detereminând o reacție de alarmă a corpului nostru, ceea ce poate duce, în timp, la boli grave.

Astfel că tensiunea determină o parte a creierului, numită hipotalamus, să producă și să transmită hormoni de stres în organism. 

Iată astfel efectele nocive pe care stresul le poate provoca în organism:

1. Dureri musculare

Mușchii se încordează pentru a proteja organismul atunci când o persoană este stresată. Această încordare provoacă dureri în mai multe  zone ale corpului, mai ales la cap, spate și umeri. Detensionarea se poate face prin exerciții fizice și evitarea medicamentelor. 

2. Slăbirea sistemului imunitar

Hormonii de stres îpot slăbi sistemul imunitar. Astfel că persoanele foarte stresate pot contracta mai ușor boli virale, precum gripa, răceala și alte infecții. Stresul poate prelungi durata de recuperare necesară pentru a vindeca o boală sau o rană.

3. Diabet de tip 2

Ficatul produce mai multă glucoză atunci când ești stresat pentru a avea mai multă energie. Menținerea pe termen lung a acestei stări va pune organismul în imposibilitatea de a crește nivelul de glucoză și astfel apare riscul de apariție a diabetului de tip 2. 

4. Probleme digestive

Hormonii, respirația rapidă și ritmul cardiac accelerat afectează sistemul digestiv, potrivit Healthline. Pot să apară astfel arsuri la stomac sau reflux gastic din cauza creșterii acidității. Totodată, stresul poate  afecta modul în care alimentele se mișcă prin tractul digestiv,  ducând la diaree sau constipație. Po să apară simptome precum greață, vărsături, dureri de stomac.

5. Inflamație cronică

Excesul de cortizol pe o perioadă lungă de timp poate determina sistemul imunitar să reacționeze excesiv sub formă de inflamație. Aceasta are un rol important în procesul de vindecare întrucây corpul răspunde la: virusuri, bacterii și alte microorganisme dăunătoate. Însă, atunci când corpul trimite semnale inflamatoare fără a avea un motiv, poate duce la inflamație cronică, conform Geisinger.

6. Sistemul respirator

Hormonii de stres afectează sistemul respirator. Corpul încească să distribuie sângele cu concentrații mai mari de oxigen atunci când respiri mai repede. 

7. Sistemul cardiovascular

Inima pompează mai repede sângele atunci când ești stresat. Vasele se sânge se îngusteasă și redirecționează mai mult oxigen către mușchi, ceea ce duce la creșterea tensiunii arteriale, potrivit medicool.ro.

 

×
Subiecte în articol: stres efecte sanatate organism