Mințile și inimile aspirante sunt cele care, în cele din urmă, împing omenirea să evolueze. Nu vei avea niciodată viața pe care ți-o dorești dacă nu te gândești la cealaltă parte a succesului.
Oamenii care nu pot răspunde la aceste întrebări dificile nu vor avea niciodată viața pe care o doresc:
1. Ce este de cealaltă parte a succesului?
De ce vrei să ajungi „în vârf”? Să fii admirat? Să fii „de neatins”? Să demonstrezi altora de ce ești capabil? „Succesul” vine cu mult ridicol, o tonă de responsabilitate și teama constantă că vei renunța și vei eșua.
Există două opțiuni pentru succes: Poți experimenta o viață plină de profunzime și oportunități sau să trăiești în siguranță, evitând să fii criticat și ascunzindu-te. Însă ar trebui să privești critica cu curiozitate, mai degrabă decât să reacționezi la ea pentru a deveni mai târziu imun la una dintre cele mai comune temeri.
2. De ce vrei să fii bogat?
Dacă ai avea un miliard de dolari, ce ai face cu ei? I-ai pune deoparte ca să poți trăi confortabil și să lucrezi mai puțin? Te-ai răsfăța în extravaganță?
Ce îți spun aceste răspunsuri despre viața ta actuală? Te suprasoliciti? Simți că nimic nu este suficient (sau că nu ești niciodată suficient)?
Este important să iei în considerare în mod activ motivele din spatele dorinței tale de bogăție deoarece te pot ajuta să identifici dacă acestea se aliniază cu valorile tale și pot preveni potențialele consecințe negative asociate cu o căutare pur materialistă a bogăției.
Adesea, cei mai mulți vor descoperi că, dincolo de un anumit punct, banii singuri nu garantează fericirea și chiar pot duce la nemulțumire dacă se pune accentul doar pe acumularea acesteia. În schimb, cercetările de la Centrul de Cercetare Pew arată că înțelegerea motivațiilor mai profunde te poate ghida către o relație mai sănătoasă cu banii și bogăția.
3. Dacă nu ai primi niciodată recunoaștere pentru succesul tău, ce fel de succes te-ai strădui să obții?
Dacă ai ști că poți reuși în orice, dar nu ai fi recunoscut pentru asta, ce ai face? Pe cine ai ajuta? Care ar fi scopul tău?
Lipsa recunoașterii poate avea un impact negativ asupra stimei de sine și simțului valorii, determinând indivizii să caute succesul în domenii în care își pot construi stima de sine prin creșterea personală, mai degrabă decât să se bazeze pe validarea externă. Un studiu din 2021, publicat în Journal of Vocational Behavior, a constatat că nerecunoașterea meritelor poate stimula un sentiment de reziliență și autonomie, în cazul în care indivizii sunt mai predispuși să își stabilească obiective și să urmărească succesul pe baza standardelor lor interne, mai degrabă decât a așteptărilor externe.
4. Ce te sperie cel mai mult ca nu ai succes?
Ești chemat spre scopul tău sau împins de fricile tale? Munca ta ameliorează anxietatea? Creezi și susții acea anxietate pentru că te alimentează sau te motivează?
5. Cui și ce încerci să demonstrezi?
Când îți imaginezi că ai „succes” în viața ta, ce vezi? Probabil proiectezi o imagine pe care îți imaginezi că o văd alți oameni. Cine sunt acei oameni? Dă-le nume și chipuri, dacă poți.
Psihologul Nick Wignall arată că un factor de succes este că oamenii „sunt sabotați și deraiați de gândurile, credințele și emoțiile lor”. Concentrarea de a dovedi altora ce poți, ca motivație pentru succes, nu este sustenabilă pe termen lung.
„Dacă poți adpta obiceiul de a-ți recunoaște emoțiile când apar pentru prima dată – și apoi de a le valida, în loc să încerci să scapi de ele – ai o șansă mult mai mare de a rămâne echilibrat emoțional și de a-ți continua munca cea mai importantă și obiectivele", spune Wignall.
6. Ce sentiment inconfortabil elimină ideea de a avea succes?
Te face să te simți mai valoros? Mai drăguț? Ca și cum ai conta, în sfârșit?
A crede că ai puterea de a depăși provocările necesită schimbarea mentalității. Secretul pentru a realiza orice îți dorești se rezumă la două cuvinte: a gândi mic.
Micile victorii ne fac să ne simțim bine. Să ne simțim bine ne duce înainte, saturându-ne sufletele cu putere creatoare. A ști că putem realiza lucruri este dătător de viață. A crede în noi înșine și a crede că putem obține chiar și cel mai mic succes este vital.
7. Dacă nu ai fi îngrijorat să ai succes, ce ai face cu viața ta?
Dacă ai renunța la orice – dorința de a fi diferit, mai bun, mai bogat, mai realizat – ce ai face? Ce ar conta dacă asta nu ți-ar consuma tot timpul?
Atunci când nu sunt concentrați pe obținerea succesului, oamenii pot explora o gamă mai largă de căi de viață, concentrându-se mai mult pe împlinirea personală, motivația intrinsecă, creativitate, relații semnificative, implicarea în comunitate și evoluția personală, ceea ce duce adesea la o creștere mai semnificativă.
Potrivit unui studiu, publicat în Universal Journal of Educational Research, acest lucru duce adesea la bunăstare și la satisfacția vieții. Consideră că răspunsul tău este o parte a vieții tale pe care s-ar putea să o neglijezi, partea în care vrei să vezi succesul, potrivit yourtango.com.