x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 7 modalități eficiente prin care îți poți controla glicemia

7 modalități eficiente prin care îți poți controla glicemia

de Anastasia Paul    |    21 Mai 2025   •   14:30
7 modalități eficiente prin care îți poți controla glicemia

Circa 830 de milioane de oameni din întreaga lume au diabet, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), iar numărul acestora este în creștere.

Această boală metabolică cronică, provocată de nivelurile ridicate de glucoză din sânge poate duce la leziuni grave ale inimii, ale vaselor de sânge, ochilor, rinichilor și nervilor în timp. Prin urmare, menținerea nivelului de zahăr în sânge sub control este esențială.

Deoarece sunt diferite tipuri de diabet și nu există o soluție universală pentru a-l controla, efectuarea anumitor schimbări ale stilului de viață poate ajuta. 

Dietă sănătoasă

Consumul de mese echilibrate la intervale regulate poate ajuta la stabilizarea glicemiei. Mesele ar trebui să includă proteine ​​slabe, cereale integrale și grăsimi sănătoase. Asociația Americană pentru Diabet recomandă umplerea farfuriei, pe jumătate, cu legume fără amidon, cum ar fi spanacul sau broccoli, pentru a minimiza vârfurile de glucoză. Poți include alimente cu un indice glicemic scăzut, cum ar fi orzul, iaurtul grecesc neîndulcit, ovăzul și fasolea.

Exerciții fizice regulate

Activitatea fizică este un instrument excelent pentru gestionarea glicemiei. Exercițiile fizice pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină, ajutând celulele să utilizeze glucoza mai eficient. 150 de minute de activitate moderată, cum ar fi mersul rapid sau înotul, în fiecare săptămână, ajută la menținerea sănătății. Pentru persoanele  cu diabet, plimbările scurte după masă pot reduce vârfurile de glucoză din sânge. Antrenamentul de forță de două ori pe săptămână poate îmbunătăți și mai mult controlul glucozei. Este însă recomandat să discuți cu medicul  înainte de a începe o nouă rutină de exerciții fizice.

Hidratare

Hidratarea este crucială pentru gestionarea nivelului de zahăr din sânge. Bea 8 pahare de apă de 225 ml zilnic, mai multe dacă ești activ. O analiză din 2021 a studiilor observaționale a constatat că aportul de apă a fost corelat cu un risc redus de diabet zaharat de tip 2 la femei și bărbați. Când bei suficientă apă, rinichii pot funcționa corect și pot elimina excesul de zahăr prin urină. Poți savura ceaiuri neîndulcite sau apă infuzată pentru a te menține hidratat pe tot parcursul zilei.

Somn

Somnul insuficient perturbă producția de insulină și reglarea zahărului din sânge. Privarea de somn crește nivelul de cortizol, care joacă un rol esențial în gestionarea zahărului din sânge. Dormi 7-9 ore în fiecare noapte. Este important să menții un program de somn constant. Limitarea timpului petrecut în fața ecranelor înainte de culcare poate îmbunătăți odihna.

Alimente bogate în crom și magneziu

Poți încorpora alimente bogate în crom și magneziu. Deficitul acestor micronutrienți este asociat cu glicemia ridicată și diabet. Carnea, precum pui și curcan, cerealele integrale, precum orzul, fructele și legumele și migdalele sunt bogate în crom. Magneziul poate reduce riscul de diabet iar deficitul este adesea asociat cu rezistența la insulină. Adaugă legume cu frunze verzi închise la culoare, semințe de dovleac, dovlecei, ton, avocado, fasole și banane în dieta ta pentru a obține magneziu.

Fără stres

A ține stresul departe este benefic și pentru sănătatea ta generală

Fără alimente ultra-procesate

Evită alimentele ultra-procesate deoarece acestea au un conținut ridicat de zahăr și sare, și nici nu sunt nutritive, potrivit indiatimes.com.
 

×
Subiecte în articol: glicemie diabet