Uneori, căderea părului este temporară, dar alteori este permanentă. Unora le cade părul in anumite regiuni ale scalpului, altora li se răreşte pe toată suprafaţa scalpului. Unii au dureri şi măncărimi, alţii nu simt nici un disconfort. Oricare dintre aceste situaţii este neplăcută, căci podoaba capilară este importantă pentru fiecare dintre noi. Un medic specialist poate găsi cauza căderii părului şi in cele mai multe cazuri o poate trata. "Sunt foarte multe boli ereditare, deficite metabolice sau nutriţionale, administrare de medicamente, infecţii sau cauze traumatice care afectează firul de păr", atrage atenţia conf. dr George-Sorin Ţiplică, medic primar dermatolog la Spitalul Clinic Colentina. Căderea părului este denumită medical alopecie.
Ereditară
In cele mai multe cazuri, căderea părului este ereditară. Aşa-numita alopecie androgenetică se manifestă diferit la bărbaţi şi la femei. Zonele fără păr apar mai frecvent in zona tămplelor şi in creştetul capului la bărbaţi, pe cănd la femeie se constată rărirea părului la nivelul intregului scalp. "Nu este total elucidată cauza acestui tip de alopecie, dar se pare că este in strănsă legătură cu activitatea hormonilor sexuali", explică conf. dr George-Sorin Ţiplică. Căderea părului se instalează treptat incepănd cu vărsta de 20-30 de ani. Dacă rudele apropiate au alopecie, riscul căderii părului este mai mare. Tratamentul medicamentos poate duce la refacerea podoabei capilare sau cel puţin la incetinirea ritmului de cădere a părului.
Tulburările endocrine, precum şi modificările hormonale, care apar după sarcină sau după incetarea tratamentului anticoncepţional, sunt şi ele cauze importante de alopecie. Din fericire, tratamentele sunt eficiente in aceste cazuri, insă rezultatele sunt vizibile după cel puţin două-trei luni de la inceperea lui, precizează conf. dr George-Sorin Ţiplică. Lipsa unui aport nutritiv corespunzător poate fi, de asemenea, cauză de cădere a părului. Reintroducerea unei alimentaţii corecte imbunătăţeşte sănătatea scalpului.
Dintre infecţiile care afectează părul, cele micotice ale scalpului sunt cauză importantă de alopecie. Ele sunt frecvente la copii şi sunt extrem de contagioase, de aceea este necesar un atent control al colectivităţii in care s-a depistat un asemenea caz. Administrarea tratamentului antimicotic vindecă infecţia şi reface podoaba capilară. Sifilisul este o altă boală infecţioasă care se manifestă uneori prin căderea izolată a firelor de păr. In aceste situaţii, tratamentul cu penicilină rezolvă şi problema capilară. Infecţia cu HIV in stadiile avansate poate determina, de asemenea, căderea părului.
AGRESARE. Agresiunea mecanică a firelor de păr este o altă cauză freventă de alopecie. Perierea agresivă, spălările prea frecvente, vopsitul, decoloratul, permanentul, intinderea mecanică a părului sunt asemenea cauze. Expunerea prelungită la soare, poluarea atmosferică, fumatul, alcoolul şi cafeaua pot provoca, de asemenea, alopecie.