x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Ce alimente trebuie să eviți dacă ai intoleranță la histamină

Ce alimente trebuie să eviți dacă ai intoleranță la histamină

de Redacția Jurnalul    |    30 Mai 2025   •   18:15
Ce alimente trebuie să eviți dacă ai intoleranță la histamină

Persoanele cu intoleranță la histamină trebuie să evite anumite alimente care conțin cantități mari din această substanță.

Histamina este o substanță chimică pe care organismul uman  o produce în mod natural pentru a susține mai multe funcții importante. Ea este principalul mediator al reacțiilor alergice, fiind eliberată în corp la contactul cu un alergen, ca parte a sistemului de apărare.

Aceasta stimulează secreția acidului gastric necesar pentru digestie, contribuie la răspunsul imun prin reglarea activității celulelor imune și controlează tensiunea arterială prin dilatarea vaselor de sânge.

Organismul primește histamină și din alimente. Excesul poate provoca simptome neplăcute care afectează pielea, creierul, plămânii, inima și sistemul digestiv.

Ce înseamnă intoleranța la histamină

Între 1-3% din populație poae fi afectată de intoleranță la histamină. Însă afecțiunea este subdiagnosticată sau confundată cu alte probleme, cum ar fi alergiile sau sindromul intestinului iritabil, ceea ce înseamnă că procentul ar putea fi mai mare. 

Simptomele intoleranței la histamină sunt cauzate de incapacitatea organismului de a descompune histamina în mod adecvat. Acest lucru se întâmplă din cauza activității reduse sau a prezenței insuficiente a unei enzime numite diaminoxidază (DAO), care ajută la descompunerea histaminei ingerate prin alimente.

Pri urmare, când mănânci prea multe alimente bogate în histamină, ea se acumulează în organism și declanșează simptomele.

Însă intoleranța la histamină nu înseamnă că organismul nu suportă histamina, așa cum se întâmplă în alergii. N este o reacție imunologică de tip alergic, ci o dificultate a organismului de a procesa și elimina excesul de histamină.

Simptomele intoleranței la histamină

-simptome digestive: diaree, greață, vărsături și dureri abdominale;
-simptome cutanate: erupții, roșeață a pielii, mâncărimi și umflături;
-simptome respiratorii: nas care curge sau nas înfundat și dificultăți de respirație;
-simptome neurologice: dureri de cap, migrene, amețeli și insomnie;
-simptome cardiovasculare: palpitații și scăderi de tensiune;
-stare de oboseală și epuizare.

Simptomele pot să apară după 30 de minute sau mai mult de la consumul alimentelor. Nivelul de toleranță diferă de la o persoană la alta.

Cum afli dacă ai intoleranța la histamină

Intoleranța la histamină se depistează prin efectuarea de teste de sânge pentru a măsura nivelul DAO, dar valorile nu sunt 100% concludente. Unele persoane pot avea un nivel normal de DAO în sânge, dar activitate enzimatică să fie redusă la nivel intestinal.

Astfel că cel mai relevant test este excluderea alimentelor bogate în histamină, urmată de reintroducerea lor treptată după 2-4 săptămâni.

Poți ține un jurnal alimentar și consultă un medic specialist alergolog sau gastroenterolog. Jurnalul alimentar te ajută să identifici alimentele care declanșează simptomele, iar medicul poate stabli mai ușor un diagnostic cu ajutorul lui.

Notează în fiecare zi în jurnal aceste informații:

-ora meselor
-alimentele consumate la fiecare masă
-cantitatea aproximativă din fiecare aliment
-simptomele apărute
-ora la care au apărut simptomele
Poți observa modele repetitive, cum ar fi că reacționezi la alimente fermentate, la roșii sau alte alimente bogate în histamină.

Alimene bogate în histamină

Persoanele cu intoleranță la histamină trebuie să evite sau să limiteze consumul anumitor alimente bogate în histamină sau care stimulează eliberarea acestei substanțe în organism.

-Carne procesată    salam, șuncă, bacon, cârnați, crenvurști, carne la conservă
-Pește procesat    pește afumat, conserve cu ton, sardine, macrou, etc.
-Brânzeturi maturate/fermentate    cașcaval, parmezan, Brie, Camembert, Gorgonzola, Cheddar, Emmentaler, Gouda

-Lactate fermentate    smântână, lapte bătut
-Legume fermentate sau conservate    varză murată, castraveți murați, roșii la conservă, produse cu soia fermentată precum miso și tempeh
-Fructe    lămâi, lime, grepfrut, portocale, kiwi, avocado, ananas, papaya, căpșuni, fructul pasiunii, prune, banane coapte
-Legume    vinete, roșii, dovlecei, spanac
-Leguminoase    fasole, năut, boabe de soia
-Fructe nucifere    arahide, nuci, caju
-Condimente    ienibahar, anason, scorțișoară, boia, pudră de chili, cuișoare, curry, ardei iute cayenne, nucșoară
-Sosuri    sos de soia, ketchup, muștar, oțet balsamic, oțet de orez
-Alte alimente    fructe de mare, ciocolată și alte produse cu cacao, drojdie, ouă (în special albușul crud), lapte nepasteurizat, grâu, alimente care conțin coloranți, arome artificiale și monoglutamat de sodiu
-Băuturi alcoolice    vin, bere, șampanie-

Alimente recomandate dacă ai intoleranță la histamină

Regimul alimentar în caz de intoleranță la histamină trebuie să includă alimente proaspete și minim procesate. Alimentele să fie gătite și consumate imediat deoarece histamina se acumulează în preparatele păstrate prea mult timp, chiar și la frigider, potrivit a1.ro.

Alimente cu un conținut redus de histamină 

-Carne proaspătă sau congelată;
-Pește proaspăt sau congelat rapid de la capturare;
-Ouă;
-Lapte proaspăt și pasteurizat;
-Lapte vegetal migdale, cocos sau cânepă;
-Produse lactate nefermentate precum unt, ghee, cremă de brânză, ricotta, mozzarella și alte brânzeturi moi;
-Cereale fără gluten - amarant, hrișcă, mei, orez, quinoa, făină de arorut și altele;
-Fructe care nu sunt citrice mere, afine, mango, piersici, rodii și altele;
-Legume proaspete, cu excepția roșiilor, vinetelor, dovleceilor și spanacului;
-Ulei de măsline, ulei de cocos;
-Semințe de in și de chia;
-Migdale.

 

×
Subiecte în articol: alimente histamină