x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Ce alimente conțin mangan. Beneficiile asupra sănătății

Ce alimente conțin mangan. Beneficiile asupra sănătății

de Redacția Jurnalul    |    15 Mar 2024   •   22:45
Ce alimente conțin mangan. Beneficiile asupra sănătății
Sursa foto: Hepta

Manganul este uno ligomineral esențial care ajută la menținerea sănătății organismului. 

Acesta se găsește în rinichi, oase, ficat și pancreas. Ajută organismul să formeze țesutul conjunctiv, țesutul osos și hormonii sexuali. Are un rol important în absorbția calciului și în reglarea zahărului din sânge. Sprijină metabolismul carbohidraților și grăsimilor.

De asemenea, are un rol important îm buna funcționare a creierului și a nervilor. Contribuie la prevenirea apariției osteoporozei și a inflamației. Asigură numeroase funcții ale corpului: producerea de enzime digestive, absorbția nutrienților, funcția de apărare a sistemului imunitar și dezvoltarea oaselor.

Însă deficiența de mangan îți poate afecta sănătatea. Simptomele deficienței sunt: imunitate scăzută, anemie, dezechilibre hormonale, infertilitate, oase slabe, sindromul de oboseală cronică, schimbări în apetit și în digestie.

Orz

Orzul este bogat în:seleniu, niacină și fier. Acesta asigură o sursă bună de fibre.

Conține antioxidanți numiți lignani, care se asociază cu un risc mai scăzut de apariție a cancerului și a bolilor de inimă deoarece ajută la reducerea inflamației.

Grâu integral

Grâul integral conține fibre care reglează nivelul de zahăr din sânge și tensiunea arterială. Susține sănătatea inimii, fiind unul dintre aceste alimente bogate în mangan. Include luteină, un antioxidant important pentru sănătatea ochilor. Varietățile rafinate de grâu nu au aceleași efecte benefice asupra sănătății.

Soia

Pe lângă mangan, soia este o sursă importantă de proteine ​​din plante. Aportul de proteine ​​din soia este asociat cu o scădere mică a nivelului de colesterol. Boabele de soia conțin fibre solubile și insolubile, care îmbunătățesc sănătatea intestinului și pot preveni afecțiuni grave precum cancerul de colon.

Aceasta conține proteine incomplete, care furnizează un număr mai mic de aminoacizi necesari.

Orez brun

Consumul de orez brun scade nivelul de colesterol rău. Orezul reduce riscul de apariție a cancerului de colon, sân și prostată. Aportul adecvat de orez brun sprijină tratamentul diabetului deoarece poate stimula reducerea nivelului de zahăr din sânge.

Zmeură

Zmeura este unul dintre aceste alimente bogate în mangan. Zmeura conține mult acid elagic, un fitochimic care poate ajuta la prevenirea cancerului. Conține antociani și antioxidanți. Aceștia previn bolile de inimă și declinul mental cauzat de vârstă.

Usturoi

Majoritatea substanțelor benefice prezente în usturoi pot fi atribuite compusului numit alicină. Usturoiul poate combate bolile și răceala obișnuită. Poate regla nivelul de colesterol și poate proteja inima, conform Stylecraze.

Ananas

Printre aceste alimente bogate în mangan este ananasul. Acesta este o sursă importantă de vitamina C, nutrientul care susține imunitatea și combate bolile grave, precum cancerul. Conținutul său ridicat de fibre și apă menține regularitatea mișcărilor intestinale și îmbunătățește sănătatea tractului digestiv.

Vitamina C din fructe are efecte pozitive asupra sănătății pielii, protejând-o împotriva soarelui și poluării. Ajută la reducerea ridurilor și a liniilor fine.

Ovăz

Cerealele integrale, cum esteovăzul, se asociază cu un risc mai scăzut de afecțiuni cronice, respectiv bolile de inimă, diabetul, obezitatea și tulburările digestive. Aceasta se datorează fibrei de beta-glucan pe care o conțin, potrivit Livestrong.

Porumb

Porumbul asigură o sursă bună de proteine. Conține mai mulți antioxidanți decât majoritatea cerealelor obișnuite. O parte dintre acești antioxidanți sunt luteina și zeaxantina, ambele fiind importante pentru sănătatea vederii, notează medicool.ro.

×
Subiecte în articol: mangan sanatate