x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos "Arborele vieții", planta cu beneficii uimitoare pentru sănătate

"Arborele vieții", planta cu beneficii uimitoare pentru sănătate

de Redacția Jurnalul    |    20 Noi 2023   •   19:30
"Arborele vieții", planta cu beneficii uimitoare pentru sănătate

Supranumită "arborele vieții", moringa oleifera conține multe vitamine, minerale, proteine și fibre. Este folosită de secole în medicina tradițională. 

Este un arbore rezistent la secetă, originar din India dar cultivat în toată lumea. Conține vitaminele A, C și E, minerale precum calciu, zinc și fier, dar și proteine și fibre alimentare. 

Sunt folosite pentru producerea de remedii naturale atât frunzele, cât și păstăile și rădăcina. Frunzele sunt consumate crud. Aât frunzele cât și rădăcina pot fi uscate sub formă de pulbere și adăugate în băuturi și alimente. Se comercializează și sub formă de capsule, ca supliment alimentar. 

Frunzele au un gust picant, asemănător cu al plantei rucola, iar pulberea are un gust pământos, similar cu al ceaiului matcha. Pulberea de moringa poate fi adăugată în smoothie-uri, în sosuri pesto sau în hummus. 

Această plantă oleiferă are multiple beneficii pentru sănătate:

1. Colesterol

Contribuie la reducerea nivelului de colesterol LDL („rău”) și la creșterea nivelului de colesterol HDL („bun”). Efectul benefic se datorează acizilor grași omega 3 și antioxidanților care combat stresul oxidativ. Fbrele alimentare și un compus din moring,a numit beta-sitosterol, reduc absorbția colesterolului în intestin.

2. Glicemie

Poate ajuta la menținerea nivelurilor normale de zahăr în sânge și la îmbunătățirea sensibilității la insulină. Impactul pe care îl are asupra glicemiei se datorează unor compuși bioactivi care încetinesc absorbția glucozei în intestin. 

Acidul clorogenic, un antioxidant conținut de această plantă, ajută la protejarea celulelor pancreatice, responsabile pentru producția de insulină. 

3. Hemoglobină

Hemoglobina, care conține fier, se găsește în celulele roșii ale sângelui (eritrocite sau hematii). Face posibil transportul oxigenului de la plămâni în restul organismului. Reducerea numărului de celule roșii sănătoase duce la apariția anemiei și cauzează oboseală, slăbiciune și îngreunarea respirației. 

Anemia este o afecțiune mai frecventă în rândul femeilor. Moringa este o sursă bună de fier și de vitamina C, care sprijină absorbția eficientă a fierului non-hem (din plante) în tractul gastrointestinal.

De asemenea, crește nivelurile de hemoglobină la adolescente și la femeile aflate în perioada de postmenopauză. 

4. Antioxidant

Antioxidanții sunt substanțe care ajută la anihilarea radicalilor liberi din organism, care pot cauza stres oxidativ, casociat cu boli cronice precum cele cardiace și diabetul zaharat de tip 2. 

Moringa conține vitaminele A și C, beta-caroten, quercitină, acid clorogenic.

Un studiu realizat pe femei care au primit zilnic, timp de 3 luni, o linguriță și jumătate (7 grame) de pudră de frunze de moringa au avut o creștere semnificativă a nivelului de antioxidanți în sânge. 

5. Protejează oasele

Conține micronutrienți esențiali pentru sănătatea sistemului osos, cum sunt calciu, fosfor, vitamina C, magneziu și potasiu, care susțin absorbția calciului. 

În urma unui studiu pe șoareci, cercetătorii au constatat că aceasta crește densitatea minerală osoasă și îmbunătățește microstructura osoasă. O cercetare similară a observat că frunzele fermentate de moringa au crescut biodisponibilitatea calciului din plantă, ceea ce a stimulat creșterea și rezistența osoasă la șoarecii de laborator care aveau deficit de calciu.

6. Antiinflamator

Toate componentele acestei plante conțin substanțe active, cum ar fi izotiocianații, care au proprietăți antimicrobiene. Aceste substanțe pot ajuta la combaterea bacteriilor, virusurilor și fungilor care produc infecții. Compușii cu acțiune antiinflamatoare din compoziția plantei ajută la reducerea inflamației asociate infecțiilor și pot contribui la gestionarea simptomelor.

Conține vitamine și minerale esențiale, cum ar fi vitamina C, zincul și fierul, importante pentru funcționarea optimă a sistemului imunitar. 

7. Anticancerign

Datorită conținutului bogat în antioxidanți, moringa poate contribui și la prevennirea cancerului. Radicalii liberi acumulați în exces în organism deteriorează celulele și pot duce la apariția celulelor maligne. Antioxidanții ajută la neutralizarea radicalilor liberi. Aare efect antiinflamator, iar inflamația cronică poate juca un rol în dezvoltarea cancerului. 

Un studiu de laborator arată că extractul din rădăcină de moringa are efect anticancerigen. Poate distruge celulele maligne de la nivelul ficatului, sânului și colonului. Alte cercetări au arătat că moringa ar putea împiedica formarea vaselor de sânge care alimentează tumorile, încetinind astfel creșterea și răspândirea celulelor canceroase, scrie medicool.com.

×
Subiecte în articol: moringa nutritiv planta