x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Arome calmante pentru un sezon nebun

Arome calmante pentru un sezon nebun

de Irina Cristea    |    25 Noi 2010   •   23:10
Arome calmante pentru un sezon nebun
Sursa foto: Thinkstock/

Acasă sau la muncă, aromoterapia poate deveni un aliat de nădejde în combaterea stresului. Iar dacă nu aveţi încredere în efectele benefice ale plantelor uscate (potpuriu), uleiurilor aromate sau ale lumânărilor parfumate, tot câştigaţi ceva: o atmosferă mai plăcută. E drept, asta nu face magazinele mai puţin aglomerate. Nu-i face nici pe copii mai puţin ambiţionaţi să primească EXACT cadoul „cutare”. Nici pe rudele îndepărtate să nu se anunţe la masa de Crăciun. Nici pe proprietarul de pensiune cu care aţi bătut palma pentru scurta vacanţă de Anul Nou să se răzgândească şi să anuleze înţelegerea pe motiv că îi vine fiul din Spania, cu vreo 15 prieteni. 

Ce pot face însă aromele bine alese este să reducă din tensiunea psihică, să calmeze nervii obosiţi şi să ţină la distanţă depresia.

Site-ul Shine.com propune un clasament al celor mai eficiente arome pentru o lună a cadourilor mai liniştită.

1. Lavanda atenuează simptomele stresului şi dă o stare generală de bine, o aură de relaxare. Este disponibilă sub diverse forme, de la săculeţe doldora de flori uscate până la uleiuri, esenţe, lumânări. Indiferent de forma pentru care optaţi, amplasaţi-o în dormitor şi în baie, recomandă experţii.

2. Vanilia induce plăcute şi vechi amintiri, cu iz de prăjituri făcute-n casă. Este aroma utilizată în cele mai multe dintre parfumurile cu mare succes. Bărbaţii şi femeile deopotrivă cad victime mirosului dulce şi seducător.

3. Muşeţelul-folosită încă din timpuri vechi la tratarea insomniei, firava floricică are un miros rela­xant pe care specialiştii s-au priceput să-l „stocheze” sub diverse forme: ulei, pungi de ceai, esenţă. Aroma dă rezultate maxime în combinaţie cu lavanda. 

4. Lemnul de santal: aroma sa caldă şi plăcută reduce tensiunea şi relaxează atât trupul, cât şi psihicul. Pentru cei care şi-au petrecut ziua luând la pas mall-uri aglomerate şi stând la coadă la hipermarket, poate fi ajutorul ideal. Mireasma lemnoasă poate, totodată, să amintească de adevărata semnificaţie a sărbătorilor.

5. Ghimbirul are un miros care înviorează şi înveseleşte atât omul, cât şi locul.

6. Bergamota, mireasma ideală pentru o stare de bine. Aroma sa citrică, în acelaşi timp dulce şi condimentată, face minuni pentru relaxare şi reechilibrare psihică.

×
Subiecte în articol: frumos și sănătos