Potrivit unui studiu american, trusele de machiaj pot deveni adevarate cuiburi de microbi. Studiul a fost facut la New York pe esantioane de farduri provenite din 20 de magazine de produse cosmetice. Autorii anchetei au aflat ca mostrele din aceste magazine erau schimbate o data pe an. Or, cosmeticele deschise si pastrate timp indelungat se pot contamina cu bacterii. Drept dovada este rezultatul studiului: 20% dintre esantioanele examinate prezentau urme de mucegai.
Autorii studiului avertizeaza ca "bacteriile se pot acumula cu usurinta in orice trusa de cosmetice, in cazul in care produsele respective sunt pastrate in conditii improprii sau prea mult timp de la momentul deschiderii'.
E. coli in rujuri, mascara, fond de ten
De obicei, bacteria E. coli este asociata cu alimentele. Dar ea se poate dezvolta si in ruj, mascara, eye-liner sau fond de ten. Un ruj contaminat cu E. coli este responsabil de infectii locale, dar si generale precum boala diareica. Iata de ce nu este indicat sa pastram rujul mai mult de un an, chiar daca termenul de valabilitate nu este inca depasit. In schimb, pentru mascara durata de pastrare trebuie sa fie si mai redusa dupa deschidere: trei-patru luni. In caz contrar, bacteriile se inmultesc si pot cauza de la simple iritatii la infectii dureroase la nivelul ochilor. Eye-linerul trebuie schimbat o data la sase luni.
Fondul de ten poate fi utilizat, in general, cel mult sase luni de la deschidere, dar acest lucru depinde si de compozitia sa. Produsele bio si cele hipoalergenice contin mai putini conservanti, asa ca durata de utilizare nu trebuie sa depaseasca trei luni. De retinut ca fondurile de ten compacte se pastreaza mai bine decat cele lichide. De asemenea, pudrele – atat cele de obraz, cat si cele de pleoape – pot fi folosite intre 12 luni si maximum 2 ani.
Majoritatea produselor de machiaj, mai ales cele de calitate, au inscrisa pe eticheta durata de utilizare dupa deschidere. Aceasta este mentionata sub forma unui mic simbol: 6M (sase luni), 12M (12 luni) etc. Insa daca un produs este pastrat in conditii improprii (de exemplu la o temperatura de peste 29 de grade sau cu capacul desfacut), el nu mai poate fi folosit in conditii de siguranta nici macar in termenul respectiv. In cazul in care un produs cosmetic isi schimba mirosul, aspectul sau devine greu de aplicat, el trebuie inlocuit imediat.
Dezinfectati periodic accesoriile de machiaj
Accesoriile de machiaj – bureti, pensule, periute – care intra in contact atat cu pielea, cat si cu produsele cosmetice se pot contamina foarte usor cu bacterii. Cum pe instrumentele de machiaj se afla urme de sebum, bacteriile gasesc un mediu propice de dezvoltare, iar apoi ajung si in cosmetice.
De aceea este necesar ca toate accesoriile din trusa de machiaj sa fie curatate saptamanal cu apa si sapun lichid (eventual cel folosit pentru demachiere). Buretii trebuie schimbati in fiecare luna, pentru ca microbii care patrund in micile orificii sunt mai dificil de indepartat.