x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Atenție la obiceiurile zilnice care duc la creșterea colesterolului. Medic: "Noi putem să prevenim"

Atenție la obiceiurile zilnice care duc la creșterea colesterolului. Medic: "Noi putem să prevenim"

de Redacția Jurnalul    |    13 Aug 2024   •   16:30
Atenție la obiceiurile zilnice care duc la creșterea colesterolului. Medic: "Noi putem să prevenim"

Creșterea colesterolului poate fi determinată și de anumite obiceiuri zilnice.

Cele mai comune sunt consumul de mâncăruri grase, stresul, sedentarismul şi lipsa somnului, a explicat dr. Ruxandra Constantina.

„Cauzele genetice sunt destul de rare, dar în rest totul ține de stilul nostru de viață și acesta este un factor care poate fi modificat. 

Culmea, el determină boli cardiovasculare, deși noi am putea să prevenim asta prin schimbarea stilului de viață. 

Adică ce factor favorizant din stilul de viață determină creșterea colesterolului? În primul rând, alimentația. 

Dacă alegem mâncăruri grase, cu grăsimi saturate în exces, animale sau chiar din uleiul de cocos şi uleiul de palmier care conțin grăsimi saturate sau grăsimile trans din toate snacks-uri, chipsuri, aluaturi congelate, mezeluri procesate.

Apoi, sedentarismul este un factor favorizant. La fel, stresul. El este un dușman tăcut care ne îmbolnăvește încet și sigur. 

Și nu în ultimul rând, dacă nu ne respectăm orele de odihnă, acele minim 8-9 ore de somn pe noapte. Şi foarte important e să renunțăm la obiceiurile nocive: alcoolul în exces și fumatul.

Citiți și Puterea vindecătoare a lavandei: De ce ar trebui să o avem în casă și cum alungă spiritele rele

Simptomele colesterolului mărit

Colesterolul nu doare, dar dor organele pe unde el se depune, de exemplu vasele la nivelul inimii, unde poate să provoace diferite tulburări sau la nivelul ficatului și, atunci, aceste simptome sunt nespecifice. 

Poate fi o stare de oboseală, de astenie, dureri de cap, colici abdominale, deci nu trebuie să ne bazăm pe ele. 

De multe ori putem să descoperim, după ce am avut un AVC sau un infarct și n-am vrea să ajungem în acest stadiu. 

Deci este foarte important pentru om sănătos care n-are probleme de boli degenerative cronice, o dată pe an să-şi determine colesterolul. Și nu doar colesterolul total, ci și acele fracțiuni, colesterolul bun, colesterolul rău, trigliceridele”, a atras atenţia dr. Ruxandra Constantina, la rubrica Sfat de sănatate, de la Antena 3 CNN.

Citiți și Vara în bucătărie: 5 meniuri de neratat în luna august 2024

Europa este continentul cu cea mai mare prevalență a creșterii colesterolului. Acesta este responsabil de apariția bolilor cardiovasculare, care reprezintă principala cauză de mortalitate în România.

 

×