
Teflonul a fost utilizat inițial în domeniile militar și industrial. În anii ’60 a ajuns și în bucătării, când a fost aplicat pe tigăi și cratițe. Este un material este rezistent și are o suprafață alunecoasă, ceea ce îl face ideal pentru gătit dar și ușor de curățat. Este nevoie astfel de foarte puțin ulei sau unt pentru a prepara mâncare.
Totodată, teflonul nu este un material biodegradabil dar este reciclabil.
Cât de periculos este teflonul
Substanța PFOA (acid perfluorooctanoic) era utilizat în trecut la fabricarea teflonului și a altor produse antiaderente sau impermeabile. Studiile au asociat această substanță cu tulburări hormonale, afectarea ficatului și rinichilor, probleme de fertilitate, complicații în sarcină și chiar anumite tipuri de cancer.
Însă din anii 2010, PFOA a fost eliminat treptat din producția tigăilor de teflon iar din 2015, vasele nu mai conțin deloc această substanță și sunt etichetate „fără PFOA”.
Cu toate acestea, majoritatea tigăilor antiaderente conțin alte substanțe din familia PFAS (substanțe per- și polifluoroalchilice), din care face parte și PFOA. Efectele lor asupra organismului uman nu sunt cunosctue exact. PFAS sunt denumite și „chimicale eterne” deoarece se descompun foarte greu și persistă în mediu și în organism.
Studiile asociază expunerea la PFAS cu un risc crescut de afectare hepatică, boală cronică de rinichi, tulburări tiroidiene, hipertensiune arterială, probleme de fertilitate și anumite tipuri de cancer.
Ce se întâmplă dacă folosești o tigaie de teflon zgâriată
Tigăile de teflon sunt considerate sigure dacă sunt utilizate corect. În cazul în care sunt deteriorate sau folosite la temperaturi înalte, pot elibera substanțe chimice în aer și în alimente.

Când tigaia este zgâriată, particule mici de teflon (PTFE) pot ajunge în mâncare. Teflonul este un polimer sintetic, respeciv un tip de plastic. Când stratul antiaderent este zgâriat, se pot desprind fragmente extrem de mici, cu dimensiuni sub 5 mm, numite microplastice.
O singură zgârietură pe suprafața de teflon poate elibera peste 9.000 de particule de microplastic și nanoplastic, potrivit unui studiu din 2022, publicat în revista Science of the Total Environment. Acestea pot contamina mâncarea iar dacă se acumulează în organism, pot cauza tulburări digestive și hormonale, probleme neurologice și cancer.
Obiecte care conțin teflon
Teflonul este un material durabil și are o rezistență chimică ridicată, astfel că se folosește în produse casnice și industriale.
- textile impermeabile - pelerine de ploaie;
- cabluri electrice (izolație) și semiconductori;
- echipamente medicale;
- benzi adezive speciale;
- componente din industria aeronautică și auto;
- pompe și valve rezistente la coroziune.
Cum eviți contaminarea alimentelor cu teflon
- Nu folosi ustensile metalice. Alege spatule din lemn, silicon sau plastic rezistent la căldură;
- Evită supraîncălzirea. Nu lăsa tigaia goală pe foc și folosește o flacără mică sau medie la gătit;
- Nu spăla cu bureți abrazivi deoarece pot deteriora stratul antiaderent;
- Aruncă tigaia dacă este zgâriată sau ciobită. Când suprafața teflonului este deteriorată, substanțele toxice pot ajunge în mâncare;
- Aerisește bucătăria când gătești în tigăi de teflon. Vei minimiza inhalarea vaporilor potențial toxici;
- Alege alternative mai sigure, cum ar fi vasele din ceramică, inox sau fontă, potrivit a1.ro.