x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Atenție când folosești ventilatorul sau aerul condiționat. Recomandările medicilor

Atenție când folosești ventilatorul sau aerul condiționat. Recomandările medicilor

de Redacția Jurnalul    |    26 Iul 2023   •   13:45
Atenție când folosești ventilatorul sau aerul condiționat. Recomandările medicilor
Sursa foto: Hepta

Temperaturile ridicate ne determină să apelăm la aerul condiționat ori ventilator pentru a ne răcori. Însă medicii ne recomandă să fim atenți atunci când le folosim.

Nu este nimic rău în faptul că apelăm la surse de răcire atunci când temperaturile devin insuportabile însă specialiștii spun că nu trebuie să stăm prea aproape de ventilator sau aerul condiționat, scrie cosmopolitan.com., citat de dc.news.ro.

Motive pentru a sta departe de ventilator

Deshidratare Aerul uscat din cameră este pus în mișcare de ventilator, iar asta provoacă deshidratarea ochilor și pielii, senzație de uscăciune și iritații. 

Răceli Poziționarea prea aproape de ventilator poate determina la o scădere prea mare a temperaturii corpului, ceea ce provoacă răceli și alte probleme.

Contracții musculare Există riscul de contracții musculare și dureri la nivelul gâtului și membrelor dacă stai prea aproape de un ventilator puternic. 

Probleme respiratorii Persoanelor care suferă de alergii sau astm li se pot agrava simptomele din cauza mișcării particulelor de praf ori altor alergeni din cameră. 

Astfel că medicii recomandă folosirea ventilatorului  la o viteză moderată, să nu  fie îndreptate direct spre față ori corp iar încăperea să aibă o umiditate potrivită. 

Efectele negative ale aerului condiționat

Aerul condiționat este poate cea mai bună alegere pentru zilele toride de vară însă trebuie să îți iei câteva măsuri de precauție pentru a nu dezvolta probleme de sănătate. 

Deshidratare Aerul condiționat usuc aerul din cameră și provoacă astfel deshidratarea pielii și a nasului. Este nevoie să bei mai multe lichide.

Temperaturi scăzute Frigul excesiv provoacă răceli, dureri în oase, dar și alte probleme de sănătate, astfel că este bine să-l setezi la o temperatură confortabilă și să te îmbraci adecvat. 

Bacterii Aerul condiționat este bine să-i cureți filtrele și să verifici alitatea aerului din încăpere deoarece poate răspândi particule de praf, bacterii și alți alergeni. 

 

 

×
Subiecte în articol: ventilator aer conditionat