Fructul supranumit "aurul toamnei" care întăreşte inima şi scade tensiunea arterială
Datorită conținutului mare de potasiu și antioxidanți, gutuia întărește inima, scade tensiunea arterială și colesterolul, reduce stresul și anxietatea. Dar are un rol important și în înlăturarea efectelor negative ale radicalilor liberi, elimină petele și protejează pielea.
Totodată, are doar 57 de calorii la 100 de grame, oferă 6-8% din doza zilnică recomandată de fibre, ajutând la digestie și la menținerea stării de sațietate mai mult timp, fiind astfel indicată în curele de slăbire.
Are în compoziție puține grăsimi saturate, sodiu și colesterol, în schimb este bogată în vitamine și minerale, printre care B și fier, ajutând la combaterea anemiei.
Pectinele reduc nivelul de colesterol LDL (rău) din sânge.
Gutuia ajută organismul să facă față gripei și răcelilor, dar atenuează și simptomele alergice.
De asemenea, are proprietăți antibacteriene care ajută la prevenirea înumulțirii bacteriilor, printre care E.Coli şi Staphylococcus Aureus, potrivit doc.ro
În Grecia Antică, gutuia era considerată un simbol al fertilităţii, potrivit antena3CNN.
Poate fi consumată crudă, fiartă sau coaptă, cu miere de albine, mere și morcovi.