x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Avocado - balsam curat pentru organism

Avocado - balsam curat pentru organism

de Florian Saiu    |    09 Sep 2024   •   06:00
Avocado - balsam curat pentru organism

Fruct originar din America Centrală, accesibil în prezent în toate piețele lumii, avocado este un adevărat medicament pentru trup (și suflet). Are atâtea beneficii încât avocado este considerat de cercetători un fruct-balsam.

Denumirea „avocado” se trage din cuvântul aztec ahu-acatl, care înseamnă „testicul”. Avocado este un fruct cu sâmbure, care crește în copac în mănunchiuri de câte două bucăți. Coaja este groasă, cu textură rugoasă, iar culoarea variază de la verde la maro-violet. „Ador culoarea de un verde-deschis a miezului de avocado, textura moale și cremoasă și aroma delicată. Avocado nu este un aliment clasic mediter-asiatic; el își are originea în Mexic și America Centrală, dar aceste fructe delicioase combat grăsimea și sunt acum disponibile în toată lumea, inclusiv în Italia, China și Japonia”, remarca dr. William W. Li, autorul studiului „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024).

Subțiază talia (la femei)

Dar să expunem beneficiile acestui fruct miraculos: „Avocado conține o gamă de compuși bioactivi care combat grăsimea, inclusiv acid clorogenic și proantocianidina, ca și merele și afinele, dar și carotenoizi precum luteina și zeaxantina, toate acestea ajutând la diminuarea țesutului adipos prin stimularea termogenezei și arderea grăsimii nocive. De asemenea, consumul de avocado poate subția talia. Cercetătorii de la Universitatea Illinois din Urbana au studiat 105 adulți obezi sau supraponderali cu vârste cuprinse între 25 și 45 de ani. Jumătate dintre subiecți au primit indicații să consume zilnic un avocado, timp de 12 săptămâni. Cealaltă jumătate au primit un aliment cu același număr de calorii”.

Scade riscul pentru bolile cardiace

Și? „Compoziția corporală a fost măsurată folosind un scanner DEXA pentru a se determina cantitatea de grăsime din diverse zone ale corpului. Rezultatele au arătat că femeile (dar nu și bărbații) care au mâncat avocado și-au redus grăsimea viscerală abdominală cu 5%. Grăsimile din avocado sunt acizi grași mononesaturați, care pot reduce valorile colesterolului LDL din sânge și pot scădea riscul bolilor cardiace. Avocado este și bogat în fibre alimentare (un avocado întreg conține 10 g de fibre, 50% din consumul zilnic recomandat pentru femei și 25% din cel recomandat pentru bărbați)”.

Un compus bioactiv unic

Mai mult: „Aceasta înseamnă că avocado este un aliment probiotic, adică unul care hrănește microbiomul pentru a stimula sănătatea intestinelor. Avocado este sățios; fibrele te fac să te simți mai sătul și mai puțin flămând după ce l-ai consumat. S-a demonstrat că un compus bioactiv unic din avocado, denumit avocatina B, combate obezitatea indusă de dietă. Cercetătorii au mai descoperit că AvoB a ameliorat sensibilitatea la insulină la cobaii care au urmat o dietă bogată în grăsimi și a încetinit îngrășarea. Studiile inițiale pe oameni, pentru AvoB ca posibil medicament, au arătat că este sigur și bine tolerat, existând și dovezi ale pierderii în greutate”.

„S-a demonstrat științific că un compus bioactiv unic din avocado, denumit avocatina B, combate obezitatea indusă de dietă”, dr. William W. Li

10 g de fibre conține un avocado, 50% din consumul zilnic recomandat pentru femei și 25% din cel recomandat pentru bărbați.

„Grăsimile din avocado sunt acizi grași mononesaturați, care pot reduce valorile colesterolului LDL din sânge și pot scădea riscul bolilor cardiace”, dr. William W. Li

 

 

×