x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Băuturi “light” şi kilograme multe

Băuturi “light” şi kilograme multe

de Magda Marincovici    |    23 Ian 2014   •   19:20
Băuturi “light” şi kilograme multe

Profesorul Mencinicopschi atrage atenţie asupra “stresului metabolic” provocat de răcoritoarele cu îndulcitori artificiali
Americanii suprapoderali care consumă băuturi “light” mănâncă mai mult decât ceilalţi, potrivit unui nou studiu publicat recent în American Journal of Public Health. Cercetătorii de la Universitatea John Hopkins au analizat informaţiile furnizate un studiu naţional asupra sănătăţii şi alimentaţiei americanilor, efectuat pe un eşantion amplu de 24.000 de persoane, derulat între anii 1999 şi 2010. Persoanele supraponderale sau obeze, care preferă băuturile light au acumulat mai multe calorii din alimente comparativ cu celelalte persoane care nu consumau acest lichide. 

Potrivit publicaţiei Los Angeles Times, problema băuturilor light nu trebuie trecută cu vederea, deoarece consumul acestora a crescut de la 3% la adulţi, în 1965, la 20%, în prezent. Persoanele care au probleme cu multe kilograme peste greutatea normală şi sunt mari consumatoare de băuturi light au avut 1.965 de calorii zilnic din alimentaţie, faţă de 1.847, pesoanele care beau răcoritoare înducite. La persoanele suferinde de obezitate, s-au descoperit 2.058 calorii faţă de 1.897 calorii, adică o diferenţă semnificativă. Principalul autor al studiului Sara Bleich, explică pentru Reuters faptul că această cercetare, asociată cu alte studii, arată că îndulcitorii artificiali ar putea afecta metabolismul şi influenţa preferinţele consumatorilor. Sara Bleich subliniază că, totuşi, mai sunt necesare studii suplimentare pentru formularea unei concluzii categorice.

Pe de altă parte, această concluzie este respinsă aducându-se ca argument faptul că este prematur să se vorbească de rol pozitiv sau negativ pe care l-ar avea băuturile conţinând îndulcitori artificiali în pierderea în greutate. Sara Bleich crede că n-are nici un sens ca o persoană să se bea răcoritoare light, dar în schimb să mănâce alimente hipercalorice. De fapt, preferinţa acesta pentru băuturilor light ar trebui corelată cu modificarea o alimentaţie echilibrată nutritiv.

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi explică acest mecanism: băuturile îndulcite artificial duc în eroare creierul prin gustul lor artificial. De fapt, creierul este amăgit, el aşteptând ceea ce ar dori să primească respectiv calorii. Dar de unde, căci aceste băuturi nu conţin calorii. În aceste condiţii, creierul trece la secreţia unor hormoni, metabolismul este dezechilibrat, în sensul că sunt reţinute canităţi mai mari de calorii din alimente. Profesorul Mencinicopschi atrage atenţie că există pericolul instalării “stresului metabolic” care poate provoca luarea rapidă în greutate şi chiar apariţia unor boli severe (diabet, boli cardiovasculare, cancere etc.)

×
Subiecte în articol: obezitate