x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Beneficiile amarantului asupra sănătății. Scade colesterolul și reduce tensiunea arterială

Beneficiile amarantului asupra sănătății. Scade colesterolul și reduce tensiunea arterială

de Anastasia Paul    |    16 Noi 2023   •   23:00
Beneficiile amarantului asupra sănătății. Scade colesterolul și reduce tensiunea arterială
Sursa foto: Jag_cz/Shutterstock / Jag_cz

Amarantul este o cereală cu multe beneficii pentru sănătate.

Beneficiile amarantului includ reducerea colesterolului, creșterea imunității și calmarea hipertensiunii arteriale. Aflați cum să includeți amarantul în dieta dvs.

Proprietățile sale ajută la scăderea colesterolului și a nivelului de zahăr din sânge. Are, de asemenea, și proprietăți antiinflamatoare și reduce tensiunea arterială. Nu conține gluten și reprezintă o sursă excelentă de fibre alimentare.

„Amarantul este o sursă de proteine, calciu, zinc, fier și vitaminele A și C. De asemenea, nu are gluten dar conține multe fibre și antioxidanți. Lizina, aminoacidul esențial din frunzele de amarant ajută la îmbunătățirea nivelului de energie și la absorbția calciului”, spune dr. Rekha Radhamony, specialistă în ayurveda.

Un studiu publicat în Journal of Food Science arată că amarantul scade nivelul colesterolului plasmatic, stimulează sistemul imunitar, îmbunătățește activitatea antitumorală în organism, reduce nivelul de glucoză din sânge și ajută la hipertensiune arterială și anemie.

Cu toate acestea, Dr. Radhamony avertizează: „Nu mâncați amarant  zilnic deoarece consumul excesiv al acestuia poate duce la creșterea în greutate, retenția de lichide și oboseală. Cel mai bine se consumă o dată sau maxim de două ori pe săptămână.”

Iată beneficiile amarantului pentru sănătate:

1. Oase
Amarantul este o sursă bogată și eficientă de calciu. Includerea amarantului în dieta ta va ajuta la întărirea oaselor.

2. Inimă
Magneziul și acidul fenolic conținute în amarant ajută la prevenirea bolilor cardiace și întărirea mușchiului inimii. Ajută și la nivelul colesterolului, potrivit unui studiu publicat în International Journal for Vitamin and Nutrition Needs. Amarantul a redus colesterolul din lipoproteinele cu densitate foarte scăzută (VLDL),  cu 21-50%.

3. Energie
Amarantul este o proteină excelentă pe bază de plante. Ajută, de asemenea, la îmbunătățirea nivelului de energie, dezvoltarea musculaturii și la o imunitate mai ridicată, ceea ce ajută la bunăstarea generală a organismului.

4. Digestie
Fiind fără gluten, amarantul este o alegere excelentă pentru persoanele care suferă de boală celiacă sau sensibilitate la gluten. Ajută și la pierderea în greutate, deoarece este și o sursă excelentă de fibre.

5. Antiinflamator
Rădăcinile de amarant au proprietăți antiinflamatorii și sunt folosite pentru a calma durerea și inflamația. Un studiu publicat în Molecular Nutrition and Food Research subliniază că mai mulți markeri ai inflamației au fost reduși datorită amarantului.

6. Antioxidant 
Antioxidanții prezenți în amarant sunt grozavi pentru bunăstarea noastră generală. Există multe moduri naturale de a curăța ficatul iar consumul de amarant este unul dintre ele. Un studiu, publicat în Plant Foods for Human Nutrition, afirmă că amarantul este o sursă de fenoli și ajută la protejarea ficatului de daunele provocate de alcool.

7. Alte probleme de sănătate
În ayurveda, amarantul este folosit într-o gamă largă de afecțiuni, inclusiv pentru tratamentul tulburărilor de sânge și respiratorii, diabet, infecții ale tractului urinar, diaree, răni, infecții ale gâtului, purificarea sângelui.

Moduri de preparare

1. Orez
Gătește și consumă boabele de amarant, așa cum prepari orezul sau quinoa. Poate fi o completare excelentă la rețetele simple de cină.

2. Floricele de porumb
Boabele de amarant pot fi pregătite ca floricele de porumb. 

3. Cereale la micul dejun
Crează o porție de cereale sau terci hrănitoare pentru micul dejun adăugând boabe de amarant fierte, cu miere sau lapte.

4. Supă de iarnă
Supa de amarant este o opțiune excelentă și ar fi alegerea ideală pentru o seară de iarnă.

5. Condimentează
Asezonează frunzele d e amarant cu piper negru și chimen pentru a face o garnitură, potrivit ealthshots.com.

×
Subiecte în articol: amarant sanatate ayurveda