Fructele sunt deshidratate la soare ori prin aparate speciale pentru a elimina apa. Desigur, valoarea nutritivă este mai mare dar și conținutul de calorii.
Caisele conțin astfel betacaroten, gavonoide, vitaminele A, C, E, calciu, potasiu, fosfor și fibre. De asemenea, au multă glucoză și fructoză.
Iată efectele pozitive ale caiselor uscate asupra organismului:
1. Mențin densitatea minerală osoasă
Seniorii pierd din densitatea osoasă, ceea ce provoacă oseoporoză sau osteoartrită. Caisele uscate ajută însă la menținerea sănătății oaselor, vindecarea acestora și sprijinirea metabolismului osos.
2. Reducerea tensiunii arteriale
Întrucât conțin potasiu, asociat cu menținerea în limite normale a tensiunii arteriale, caisele protejează sistemul cardiovascular. Potasiul este un electrolit care funcționează împreună cu alte minerale, cum ar fi sodiul, pentru asigurarea echilibrului fluidelor din corp. Contribuie la echilibrarea semnalelor nervoase și a contracțiilor musculare din organism.
3. Sănătatea intestinală
Caisele uscate conțin fibre solubile și insolubile. Fibrele alimentare mențin niveluri sănătoase de zahăr din sânge dar și ale colesterolului. Totodată, ajută bacteriile bune din instestine. Mai mult, un microbiom intestinal mai sănătos poate reduce riscul de a dezvolta obezitate.
4. Protejează celulele
Flavonoidele, acizii clorogenici, catechinele și quercetina au un rol major în protejarea celulelor, potrivit Holland and Barrett, citat de medicool.ro. Acestea ajută laâ neutralizarea radicalilor liberi, care produc stres oxidativ, ce se asociază cu obezitate și afecțiuni cronice.