x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Beneficiile și dezavantajele siestei. Principiile de care trebuie să ții cont atunci când dormi după-amiază

Beneficiile și dezavantajele siestei. Principiile de care trebuie să ții cont atunci când dormi după-amiază

de Redacția Jurnalul    |    15 Aug 2023   •   23:45
Beneficiile și dezavantajele siestei. Principiile de care trebuie să ții cont atunci când dormi după-amiază
Sursa foto: Hepta

După masa de prânz avem de multe ori tendința de a ne pune în pat, să se așeze mâncarea, după cum se spune în popor. Dar este oare bine să ne întindem ori chiar să dormim în timp ce stomacul muncește din greu pentru a digera alimentele?!

Somnul de după amiază se mai numește și siestă și se practică în multe culturi, mai ales în cele orientale. Poate avea beneficii dar și dezavantaje, care țin de stilul de viață al fiecărei persoane. Cu toate acestea, specialiștii recomandă mai degrabă o mică plimbare, în locul somnului, scrie Health News, citat de dcnews.ro.

Beneficii

Energie Un pui de somn după masa de prânz ajută la refacerea atenției și energiei, mai ales dacă te simți obosit și în noaptea anterioară ai dormit prea puțin. 

Stare de spirit Un somn mai scurt de o oroă după masă poate îmbunătăți starea de spirit, reduce oboseala psihică și ajută la puterea de concentrare.

Stres: Somnul după masă relaxează și reduce stresul. 

Dezavantaje

Somn de noapte Dacă somnul de după-amiază durează prea mult, acesta poate pduce la insomnii în timpul nopții. 

Ritm circadian Dacăeste excesiv sau are loc în momentul nepotrivit, poate perturba ritmul circadian natural al organismului.

Amețeală După trezirea dintr-un somn prea lung de după-amiază unele persoane se pot simți amețite ori fără putere ceea ce le afectează starea generală.  

Principii pentru un somn odihnitor după-amiază

- durata nu trebuie să depășească 30 de minute pentru a se evita intrarea în stadiile profunde de somn (REM) care provoacă apoi letargie. 

-momentul potrivit este în primele ore de după-amiază.

-evită alimentele greu digerabile ori cantitățile prea mari pentru că acestea provoacă somnolență.

 

×
Subiecte în articol: somn mancare siesta dupa amiaza dormit