x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Beneficiile dovleacului asupra sănătății. Combate cancerul și protejează inima

Beneficiile dovleacului asupra sănătății. Combate cancerul și protejează inima

de Redacția Jurnalul    |    09 Oct 2023   •   21:15
Beneficiile dovleacului asupra sănătății. Combate cancerul și protejează inima

Dovleacul este dulce și gustos, iar semințele sale au beneficii extraordinare asupra sănătății.

Acesta  aparține familiei Cucurbitaceae și provine din America de Nord, conform Healthline, citat de medicool.ro. Deși este considerat o legumă, științific este de fapt un fruct întrucât conține semințe. 

Acesta se regăsește în multe preparate culinare, plăcintă, supă, înghețată, batoane cu dovleac și condimente.

Beneficiile dovleacului asupra sănătății 

Dovleacul conține vitamine, minerale și antioxidanți dar poate provoca și alergii.  Totodată, semințele de dovleac conține proteine și aminoacizi. 

Fibre

Conține cantități ridicate de fibre, astfel că ajută la reglarea și menținerea sănătății intestinului. Fibrele sunt benefice pentru reducerea colesterolului, echilibrarea nivelului de zahăr din sânge și menținerea senzației de sațietate pe termen lung.

Potasiu

Potasiul susține o bună tensiune arterială și o musculatură sănătoasă. Deficitul, în schimb, provoacă pietere la rinichi și risc de fracturi osoase. 

Inimă

Dovleacul conține vitamina C și antioxidanți benefici pentru inimă reducând presiunea asupra arterelor, care  poate împiedica fluxul de sânge către inimă.

Cancer

Reduce riscul de a dezvolta cancer prin conținutul bogat în carotenoizi, aceștia fiind compuși care pot funcționa ca antioxidanți. Acest lucru le permite neutralizarea radicalilor liberi, care pot proteja împotriva anumitor tipuri de cancer.

Piele

Dovleacul conține vitaminele A, C și E. Acestea pot lupta împotriva efectelor cauzate de temperaturile scăzute, care provoacă uscăciuneapielii, potrivit Eat This, Not That.

Ochi

Conține beta-caroten, un compus care îi oferă culoarea portocalie și este  benefic pentru sănătatea ochilor. Beta-carotenul este un pigment puternic din plante care se transformă în vitamina A în organism, iar vitamina A are un rol major în menținerea sănătății ochilor.

Digestie

Pe lângă conținutul de  fibre care reglează digestia, consumul semințelor de dovleac elimină viermii intestinali. 

Imunitate

Stimulează sistemul imunitar datorită conținutul de antioxidanți, vitaminele A și C.De asemenea, poate lupta împotriva virușilor.

×
Subiecte în articol: dovleac sanatate