x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Beneficiile extractului de iederă asupra organismului. Atenție la riscurile pentru sănătate

Beneficiile extractului de iederă asupra organismului. Atenție la riscurile pentru sănătate

de Redacția Jurnalul    |    11 Ian 2024   •   21:00
Beneficiile extractului de iederă asupra organismului. Atenție la riscurile pentru sănătate
Sursa foto: Hepta

Iedera are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, mai ales datorită polifenolilor.

Iedera obișnuită, denumită și iederă englezească sau Hedera helix, are frunze din care pot fi obținute diverse extracte și tratamente. Sunt tratame mai ales infecțiile și inflamația căilor respiratorii.

Extractul de iederă are diferite culori: verde, argintiu, auriu și alb, potrivit Dr. Axe. Forma frunzelor depinde de specie. Unele au frunze mai mici cu trei extremități, în timp ce altele au frunze mai largi sau ascuțite. O parte din acestea produc fructe de culoare închisă, asemănătoare fructelor de pădure.

Beneficii pentru organism

Se administrează sub formă de sirop, capsule, ceai sau extract. În același timp, evită să consumi frunze de iederă pentru că acestea pot cauza reacții alergice. Dacă intenționezi să încerci un tratament cu extract de iederă se recomandă să ceri sfatul unui medic.

Proprietăți antioxidante și antiinflamatoare

Iedera conține concentrații ridicate de compuși vegetali protectori, numiți saponine și flavonoide, care luptă împotriva efectelor stresului oxidativ, cauzat de radicalii liberi, dar și împotriva inflamației.

Alergii

Planta poate fi foarte eficientă în filtrarea naturală a poluanților aflați în aerul din interiorul casei. Reduce riscul de a respira alergeni și alte substanțe dăunătoare. Aceasta se regăsește printre plantele cu cea mai mare capacitate de purificare a aerului în casă.

Căile respiratorii

Tratamentele din extracte de iederă pot susține sănătatea căilor respiratorii. Hedera helix poate sprijini respirația datorită capacității sale de a stimula eliberarea de epinefrină, o substanță care contribuie la îmbunătățirea fluxului de aer în plămâni. Poate fi utilă în tratarea tusei, astmului, bronșitei și bolii pulmonare obstructive cronice, conform Healthline.

Riscuri asupra sănătății

Însă iedera poate provoca și efecte adverse în organism dacă nu este consumată cu atenție. Poate provoca dermatită de contact, o reacție alergică la nivelul pielii. Aceasta se poate manifesta dacă îi atingi frunzele.

Depășirea dozei poate cauza simptome neplăcute, cum ar fi: senzație de greață, indigestie sau afecțiuni la nivelul stomacului. Din acest motiv, se consumă în doze mici.

Nu se cunosc toate efectele în cazul femeilor care alăptează sau care sunt gravide, potrivit medicool.ro.

×
Subiecte în articol: iedera sanatate extract