x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Beneficiile nebănuite ale mentei asupra sănătății

Beneficiile nebănuite ale mentei asupra sănătății

de Redacția Jurnalul    |    24 Apr 2024   •   19:15
Beneficiile nebănuite ale mentei asupra sănătății

Menta este o plantă aromatică și medicinală, folosită în prepararea mâncărurilor, a băuturilor dar și a diverselor produse cosmetice.

Face parte din specia Mentha, care aparține familiei Lamiaceae. Sunt circa 15-20 de soiuri de plante, inclusiv cele de mentă franțuzească, mentă creață sau izmă bună. 

Menta poate fi aplicată direct pe piele, consumată sub formă de ceai ori supliment alimentar. Poate fi folosită proaspătă ori uscată. 

Are multe proprietăți  antioxidante și potențiale beneficii asupra sănătății, potrivit Medical News Today.

Sindromul colonului iritabil

Sindromul intestinului iritabil (IBS) este o tulburare comună a tractului digestiv, caracterizată prin simptome digestive: dureri de stomac, balonare și modificări ale tranzitului intestinal. Tratamentul include modificări ale dietei și administrarea de medicamente.

Uleiul de mentă conține un compus numit mentol, care ajută la atenuarea simptomelor datorită efectelor sale relaxante asupra mușchilor tractului digestiv. Capsulele cu ulei pot fi mai utile decât consumul de frunze de mentă crude.

Nutrienți

Printre beneficiile consumului de mentă se regăsește conținutul bogat în nutrienți. Menta este o sursă bună de vitamina A, solubilă în grăsimi și care este esențială pentru sănătatea ochilor și a pielii.

Antioxidanții din mentă protejează corpul de stresul oxidativ. Unele specii de mentă conțin mangan, fibre, fier sau acid folic.

Alergii

Alergia reprezintă reacția sistemului imunitar la diverse substanțe.  Familia plantelor de mentă oferă o gamă de compuși vegetali care au efecte anti-alergenice. Conține un agent antioxidant și antiinflamator numit acid rozmarinic. Acidul rozmarinic poate reduce simptomele de astm. Conținutul extractului de mentă din uleiuri și unguente poate fi mult mai puternic decât menta alimentară.

Indigestie

Ameliorarea indigestiei este unul dintre beneficiile mentei. Indigestia apare atunci când alimentele rămân în stomac prea mult timp, înainte de a trece prin restul tractului digestiv. S-ar putea ca alimentele să treacă prin stomac mai repede atunci când oamenii iau ulei de mentă în timpul meselor. Uleiul de mentă ameliorează simptomele și oferă mai multe calități decât consumul de frunze proaspete sau uscate.

Respirație neplăcută

Menta poate acoperi respirația cu miros neplăcut timp de câteva ore dar nu reduc bacteriile sau alți compuși care o cprovoacă. Însă ceaiul de mentă și mestecarea frunzelor proaspete ar putea să distrugă bacteriile dăunătoare.

Creier

Inhalarea aromei uleiurilor esențiale din mentă ar putea îmbunătăți funcționarea creierului, în special a memoriei. Mirosul acestor uleiuri în timp ce conduci, ți-ar putea crește vigilența și ar putea scădea nivelurile de frustrare, anxietate și oboseală. Aroma uleiului are efect revigorant și reduce senzația de oboseală, conform Healthline.

Răceală

Mentolul este un decongestionant nazal și poate îmbunătăți fluxul de aer și respirația. Acesta poate calma puțin persoanele afectate de răceală sau gripă, potrivit medicool.ro.

×
Subiecte în articol: menta sanatate