Se mai numește fasole garbanzo și este consumat mai ales în țările din Orientul Mijlociu.
Beneficii pentru sănătate
Este o sursă bogată de vitamine, minerale și fibre, fiind astfel recomandat pentru pierderea kilogramelor în plus și îmbunătățirea digestiei.
Întrucât are un conținut ridicat de proteine, poate înlocui carnea în preparatele vegetariene și vegane.
Proteinele și fibrele crează senzația de sațietate, fiind recomandat persoanelor care nu își pot controla apetitul. Un studiu realizat pe 12 femei a arătat că cele care au consumat năut la începutul mesei, au mâncat mai puțin din al doilea fel de mâncare.
De asemenea, năutul este o sursă de proteine vegetale. O cană de năut de circa 164 grame are 14,5 grame de proteine, asemănător cu lintea sau fasolea neagră. Studiile arată că proteinele din năut sunt mai bune decât cele care se găsesc în alte tipuri de leguminoase.
Năutul conține aminoacizii necesari organismului, mai puțin metionină, care joacă un rol esențial în sănătatea unghiilor, a părului, a pielii și este important și pentru detoxifiere.
Consumul de năut mai este asociat și cu gestionarea nivelului glicemiei, susține digestia și sistemului imunitar.
Totodaă, ajută și la reducerea nivelului de colesterol și este recomandat împotriva osteoporozei, protejează împotriva bolilor de inimă, a cancerului și a diabetului zaharat de tip 2.
Rețete cu năut
Printre cele mai cunoscute rețete cu năut sunt falafelul, chifteluțe obținute din năut cu ierburi și condimente, și hummus, obținut din pastă de năut și susan.
Năutul poate fi fiert, adăugat în salate sau băgat la cuptor. Din năut se mai poate face supă cremă și mai poate fi servit cu paste, potrivit spynews.ro.


