
Numit și „elixirul tinereții”, oțetul de cidru este eficient în dureri de gât, digestie greoaie, respirație neplăcută, reducerea poftei de mâncare pentru cei care vor să slăbească.
Acestea conține acid acetic, enzime, antioxidanți și compuși antiinflamatori care acționează rapid și eficient.
Originile oțetului de cidru
A fost folosit în Mesopotamia și Egiptul antic, în urmă cu circa 5.000 de ani. Modul în care este obținut – prin fermentarea sucului de mere – a rămas neschimbat până astăzi.
Procesul de transformare din cidru în oțet, prin acțiunea bacteriilor care convertesc alcoolul în acid acetic, oferă acestuia proprietăți terapeutice.
Efectele oțetului de mere asupra organismului
Detoxifiere
Are efecte puternice în detoxifierea ficatului. Datorită conținutului ridicat de polifenoli, oțetul ar ajuta la curățarea organismului, reglarea colesterolului și scăderea trigliceridelor.
Digestie
Oțetul de cidru stimulează producția enzimelor digestive, contribuind la descompunerea proteinelor și grăsimilor. Pectina din mere oferă o senzație sațietate și reduce nevoia de gustări între mese.
O linguriță diluată în apă caldă, consumată cu 30 de minute înainte de masă, face minuni.

Răceli
În sezonul rece, oțetul de cidru este folosit ca remediu de urgență. Datorită proprietăților sale antiseptice, poate calma iritațiile gâtului și simptomele răcelii ușoare. Gargară, amestec cu miere sau inhalare.
De asemenea, poate ajuta la scăderea febrei prin înmuierea unor șosete într-un amestec de oțet și apă. Această variantă este folosită mai ales la copii.
Pierderea în greutate
Oțetul de cidru poate sprijini eforturile de slăbit. Reduce pofta de mâncare, stabilizează nivelul glicemiei și sprijină o digestie sănătoasă. Dar nu înlocuiește dieta și mișcarea.
Gută și dureri articulare
Datorită acidului acetic și efectului său antiinflamator, oțetul de cidru este folosit ca tratament adjuvant în cazul gutei, artritei și osteoartritei. Poate reduce durerea și inflamația, mai ales dacă este consumat regulat și combinat cu miere.
Hemoroizi
Folosit extern, în băi de șezut, sau intern, cu precauție, oțetul de cidru poate calma simptomele hemoroizilor datorită efectului său antiinflamator și capacității de a stimula circulația locală.
Respirație urât mirositoare
Respirația neplăcută, mai ales dimineața sau după o masă grea, poate fi redusă rapid cu ajutorul unei gargare cu oțet de cidru diluat. Acesta neutralizează bacteriile și oferă o senzație de prospețime imediată.
Piele și păr
Oțetul de cidru este folosit și în cosmetică. Aplicat pe păr, elimină mătreața și reglează sebumul. Poate fi folosit în loc de balsam.
Pentru piele acționează ca tonic, curățând porii și calmând mâncărimile sau arsurile solare.
Infecții urinare
O lingură de oțet de mere dizolvată într-un pahar cu apă și consumat seara, înainte de culcare, ajută la prevenirea infecțiilor urinare. Acesta schimbă ph-ul urinei, făcând-o mai alcalină, ceea ce împiedică bacteriile să se înmulțească în vezica urinară.
Efecte adverse
Consumul excesiv sau necorespunzător poate duce la probleme digestive, iritații ale gâtului și afectarea smalțului dentar. Este astfel important să fie diluat în apă și să nu se depășească 1-2 linguri pe zi, în curele de durată, potrivit dcnews.ro.
Persoanele cu ulcer gastric, reflux gastroesofagian, probleme renale sau diabet trebuie să consulte un medic înainte de a-l introduce în alimentație.
Interacționează cu unele medicamente, precum insulină, diuretice sau laxative.
Aplicarea locală pe piele poate provoca arsuri sau iritații, mai ales dacă este nediluat. În cazul utilizării cosmetice, se recomandă un test de sensibilitate pe o zonă mică a pielii.
Oțetul