Dar stresul nu este întotdeauna un lucru rău, a spus Richard Shelton, MD, vicepreședinte pentru cercetare în Departamentul de Psihiatrie de la Universitatea din Alabama Birmingham. La urma urmei, răspunsul luptă sau fugi al organismului este menit să fie protector, nu dăunător.
Iată mai multe despre stresul bun și despre cum puțină anxietate pe termen scurt poate aduce beneficii creierului și corpului.
Există stres bun?
Da. Stresul bun, cunoscut și sub numele de eustress, este „răspunsul pozitiv la stres care implică niveluri optime de stimulare”, conform Asociației Americane de Psihologie (APA). Cu alte cuvinte, este stresul care poate să apară din a face ceva solicitant, dar plăcut.
Iată cîteva exemple de activități sau evenimente care ar putea duce la stres bun:
Pensionarea
Întemeierea unei familii
Pregătirea pentru un nou loc de muncă
Implicarea într-un eveniment sportiv
Deși stresul bun apare din cauza anticipării a ceva interesant, nu este singurul tip de stres cu rezultate mai bune. Opusul său, suferința – la care ne gândim atunci când ne vine în minte stresul, conform APA – ne poate aduce beneficii asupra minții și corpului.
Cum poate fi stresul pozitiv
Reacțiile pe termen scurt ne pot ajuta de fapt să facem față unei experiențe stresante, potrivit MedlinePlus. Astfel, stresul poate fi avantajos în câteva moduri.
Ajută la creșterea puterii creierului
Factorii de stres de nivel scăzut stimulează producția de substanțe chimice ale creierului numite neurotrofine și întăresc conexiunile dintre neuronii din creier. Acesta poate fi mecanismul principal prin care exercițiul (un factor de stres fizic) ajută la creșterea productivității și a concentrării, spune dr. Shelton.
În plus, o recenzie din 2017 publicată în EXCLI Journal, a indicat că stresul are potențialul de a ajuta la îmbunătățirea memoriei într-un interval scurt de timp pentru anumite situații (de exemplu, nevoia de a susține un examen scris).
Poate crește imunitatea pe termen scurt
„Când organismul răspunde la stres, se pregătește pentru posibilitatea unei răni sau infecții”, a explicat dr. Shelton. „O modalitate prin care face acest lucru este prin producerea de interleukine suplimentare – substanțe chimice care ajută la reglarea sistemului imunitar – oferind cel puțin un impuls defensiv temporar”.
Mai exact, stresul pe termen scurt ar putea oferi protecție bazată pe imunitate dacă o persoană este rănită sau are o infecție, de exemplu, așa cum s-a menționat într-un studiu din aprilie 2018.
Te poate face mai rezistent
A învăța să faci față situațiilor stresante le poate face pe cele viitoare mai ușor de gestionat. Este ideea din spatele antrenamentului Navy SEAL, a spus dr. Shelton – deși cu siguranță poți beneficia și de experiențe mai puțin extreme.
„Expunerea repetată la evenimente stresante le oferă militarilor SEALS șansa de a dezvolta atât un sentiment fizic, cât și psihologic de control, așa că atunci când sunt în luptă efectivă, nu se închid pur și simplu”, a adăugat dr. Shelton.
Te poate motiva să reușești
Stresul poate fi exact lucrul de care aveți nevoie pentru a îndeplini sarcinile la locul de muncă. „Gândește-te la un termen limită: te privește în față și îți va stimula comportamentul pentru a gestiona cu adevărat situația în mod eficient, rapid și mai productiv”, a explicat dr. Shelton.
Cheia este să vezi situațiile stresante ca pe o provocare mai degrabă decât pe un obstacol copleșitor și de netrecut, notează health.com.