x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Beneficiile zincului asupra sănătății. Ce alimente conțin acest mineral

Beneficiile zincului asupra sănătății. Ce alimente conțin acest mineral

de Redacția Jurnalul    |    18 Apr 2024   •   18:00
Beneficiile zincului asupra sănătății. Ce alimente conțin acest mineral
Sursa foto: George Doyle/Getty Images

Zincul este un mineral esențial pentru sănătatea omului deoarece are un rol important în îndeplinirea unor funcții importante. 

Alimente bogate în zinc. Rolul acestui mineral în organism

Vestea bună este că zincul se obține ușor din alimentație. Însă există și persoane care asimilează mai greu acest nutrient, cum sunt cele cu afecțiuni digestive, vegetariene sau vegane, femeile însărcinate și care alăptează. 

Iată câteva alimente bogate în zinc:

Carne de pasăre

Carnea de pui sau carnea de curcan asigură concentrațiile necesare de zinc. Pot oferi cantități mari de vitamine, precum vitamina B6 și B12. Acestea pot susține metabolismul carbohidraților și producția de globule roșii în sânge, conform Health.

Semințe de dovleac

Semințele de dovleac sunt alimente bogate în zinc de origine vegetală și conțin concentrații ridicate de magneziu. La fel ca zincul, magneziul îndeplinește un rol necesar pentru mai multe reacții din organism, mai ales în ceea ce privește funcțiile cardiace și nervoase. Semințele de dovleac conțin și antioxidanți precum flavonoidele și asigură vitamina E.

Lactate

Zincul se găsește în lapte și brânză. Consumul de brânză se asociază cu un risc redus de apariție a mai multor afecțiuni, precum: diabet de tip 2, insuficiență cardiacă, boli coronariene, hipertensiune arterială și accident vascular cerebral ischemic.

Legume

Unele leguminoase oferă cantități ridicate de nutrienți, potrivit Forbes. Printre aceste alimente bogate în zinc se regăsesc: năutul, lintea și fasolea. Leguminoasele au un conținut foarte hrănitor și asigură o sursă bună de: fibre, proteine, carbohidrați, complex de vitamine B, fier, cupru și magneziu.

Mai mult, leguminoasele prezintă un profil redus în grăsimi și se caracterizează printr-un indice glicemic scăzut. Astfel, pot ajuta la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge. O alimentație bogată în alimente pe bază de plante, inclusiv leguminoase, se asociază cu un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2.

Sardine

Sardinele sunt alimente bogate în zinc. Sardinele asigură o sursă bună de acizi grași omega-3, potasiu, magneziu și taurină. Datorită profilului lor nutritiv, pot contribui la ameliorarea inflamației ușoare și pot lupta împotriva stresului oxidativ.

Sardinele pot susține sănătatea inimii și pot oferi proprietăți antiinflamatoare și pot regla nivelurile de zahăr din sânge, notează medicool.com.

 

×
Subiecte în articol: zinc sanatate