
Provine din Europa și se folosește în medicina tradițională din mai multe țări. Poate fi administrată sub formă de extract, infuzie, sirop, ceai, tinctură, capsule, pudră.
Beneficii pentru sănătate
Rădăcina de gențiană se adaugă în prepararea medicamentelor, alimentelor, băuturilor și produselor cosmetice.
Digestie
Rădăcina de gențiană se flosește ca remediu pentru afecțiunile digestive datorită compușilor glicozidici, numiți glicozide secoiridoidale, care îi oferă un gust amar. După prima înghițitură se simte un gust dulce, care apoi devine treptat amar. Aceasta stimulează glandele salivare și stomacul, contribuie la eliberarea salivei și a sucurilor gastrice.
Poate ameliora astfel durerile de stomac, balonarea și gazele intestinale.
Sinusuri
Sinuzita apare când sinusurile se inflamează din cauza bacteriilor, viușilor sau alergiilor. Simptomele includ dureri de cap, strănut, senzație de sinusuri blocate, febră, pierderea mirosului.
Rădăcinia de gențiană poate reduce răspândirea bacteriilor și diminuează inflamația din organism, ajutând la păstrarea mirosului.
Stres oxidativ
Are proprietăți antioxidante care protejează celuleledeteriorarea cauzate de radicalii liberi. Aceștia pot provoca stres oxidativ, un proces care accelerează procesul de îmbătrânire și favorizează apariția bolilor cronice.

Diabet
Poate diminua nivelurile de glucoză din sânge și contribuie la reglarea nivelurilor de zahăr, ceea ce poate preveni și ameliora apariția și dezvoltarea diabetului.
Antiinflamator
Poate fi aplicată sub formă de unguent pe răni și umflături, ameliorând roșeața, umflăturile și rănile cauzate de razele ultraviolete.
Riscuri pentru sănătate
Rădăcina ded gențiană poae avea și efecte adverse. Administrarea excesivă poate cauza probleme digestive și poate pune în pericol sarcina, astfel că este bine să ceri sfatul unui medic, potrivit a1.ro.