
Aceasta ajută la menținerea sănătății inimii, echilibrarea nivelurilor de zahăr din sânge, susținerea procesului de slăbit și îmbunătățirea digestiei. Este o alegere bună pentru vegetarieni datorită concentrațiilor ridicate de proteine vegetale și texturii foarte dense.
Lintea, denumită științific Lens culinaris, este prezentă în mai multe soiuri care diferă c: mărime, formă și culoare. Unele sunt mari și plate, altele sunt mai mici și rotunde, iar culorie variază de la verde și maro la roșu și negru.
Pe lângă proteine, lintea oferă carbohidrați, fibre și amidon și poate fi inclusă în rețete, precum: supă de linte, musaca de cartofi cu linte, cremă de linte, chiftelute picante de linte, pate din linte, salată de linte, pastă din linte, iahnie de linte, piure de linte.
De asemenea, pastele din grâu pot fi înnlocuite cu pastele din linte. Acestea au un indice glicemic mai scăzut și oferă concentrații de două ori mai mari de proteine și de patru ori mai mari de fibre.
Beneficiile consumului de linte
1. Reducerea greutății corporale
O dietă cu un conținut ridicat de fibre oferă o senzație de sațietate pe parcursul zilei. Conține fibre insolubile și fibre solubile. Acestease umflă în stomac și absorbe apa. Are un conținut bogat de proteine și scăzut în calorii. Datorită senzației de sațietate pe care o oferă, te poate ajuta să eviți gustările frecvente în timpul zilei.
2. Sănătatea inimii
Concentrațiile ridicate de fibre din linte pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol din sânge, ceea ce previne apariția afecțiunilor cardiace. Este bogată în polifenoli, substanțe cu proprietăți antioxidante.
Consumul de linte se asociază cu riscul redus de afecțiuni cronice, precum: diabet, obezitate, cancer și afecțiuni cardiovasculare. Poate preveni hipertensiunea arterială și poate echilibra nivelurile de colesterol.

3. Sănătatea digestivă
Datorită conținutului ridicat de fibre insolubile, lintea poate asigura mișcări intestinale regulate. Acestea absorb apa din tractul digestiv, se umflă și transportă deșeurile. Lintea poate diminua șansele de a dezvolta afecțiuni intestinale, precum: bolile inflamatorii intestinale, constipația sau diverticuloza.
4. Sănătatea părului, unghiilor și pielii
Nutrienții din linte ajută la susținerea creșterii pielii, părului și unghiilor. Proteinele, fierul și vitaminele B din linte au un rol important pentru menținerea sănătății acestora.
5. Diabet
Lintea ajută la gestionarea nivelurilor de zahăr din sânge. Nivelul ridicat de fibre solubile din leguminoase poate capta glucoza din carbohidrați și poate încetini digestia. Pot ajuta astfel la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge, scad riscul de a dezvolta afecțiuni, cum ar fi diabet, hipoglicemie sau rezistență la insulină, potrivit medicool.ro.