x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Bronz de iarnă la schi

Bronz de iarnă la schi

de Oana Antonescu    |    13 Ian 2009   •   00:00

Pentru împătimiţii sporturilor de iarnă, nimic nu este mai frumos decât o zi însorită pe pârtia de schi. Vacanţa de Sărbători s-a dus, dar iarna rămâne stăpână peste crestele munţilor, aşa că nu vă rămâne decât să vă echipaţi corespunzător pentru schi şi să mergeţi pe pârtie.



Şi, dacă ştiţi cum să vă protejaţi pielea, vă veţi întoarce de la munte cu un bronz mai frumos decât cel de mare. Condiţiile climaterice de la munte sunt agresive pentru piele. Vântul, frigul, zăpada şi soarele distrug filmul hidrolipidic al pielii, bariera noastră protectoare, şi produc deshidratare dacă nu luăm măsuri speciale de îngrijire şi protecţie, mai ales dacă avem un ten foarte sensibil. Crema intens hidratantă, mai grasă decât cea utilizată în mod curent, nu trebuie să lipsească din trusa de îngrijire, pentru că numai cu ajutorul ei putem menţine filmul hidrolipidic atât de necesar pielii în acest sezon. O altă regulă importantă în îngrijirea tenului iarna este protecţia UV. Reflexia razelor solare este accentuată de zăpadă, la fel cum se întâmplă şi cu apa în timpul verii. De aceea, şi în acest sezon tenul trebuie protejat împotriva razelor solare. Pentru a preveni apariţia ridurilor şi a petelor brune trebuie să alegem o cremă de faţă cu factor de protecţie minimum 15. Crema se aplică de două ori pe zi pe zonele expuse la soare, frig şi vânt: faţă, gât şi mâini. Pentru buze se poate folosi un balsam special, cu factor de protecţie solară.

PROTECŢIE SOLARĂ RIDICATĂ
Dacă mergem la munte, crema de faţă cu filtru UV nu este suficientă, fiindcă petrecem cea mai mare parte a zilei pe pârtia de schi şi expunerea la soare este mult mai mare. Pentru că pielea şi-a pierdut pigmentul dobândit în timpul verii, trebuie să treacă trei-patru zile până când acesta se reface. În consecinţă, în primele zile de expunere la soare este recomandată o cremă cu factor de protecţie ridicat. Dacă aveţi tenul foarte deschis, trebuie să folosiţi o cremă cu factor de protecţie 50. În caz contrar, în locul unui bronz frumos vă puteţi alege cu arsuri solare, sângerări şi crăpături dureroase ale buzelor. Pe măsură ce pielea se pigmentează, puteţi schimba crema cu una cu factor de protecţie mai mic, dar nu sub 15.

CREMĂ CU FILTRU UV
Dacă este iarnă nu înseamnă că trebuie să renunţăm la crema de protecţie solară. Riscul de arsuri solare, de îmbătrânire a tenului şi de cancer de piele este aproape la fel de mare vara şi iarna. Crema de protecţie solară se aplică iarna pe faţă (inclusiv buze), gât şi mâini (eventual şi decolteu, dacă este expus) cu o jumătate de oră înainte de a ne expune la soare.

ATENŢIE LA COPII!
Pentru pielea fină şi sensibilă a bebeluşilor şi copiilor, soarele reprezintă un pericol. Cu o jumătate de oră înainte de a ieşi din casă cu micuţul, aplicaţi-i pe zonele neacoperite de haine o cremă specială pentru copii, cu factor de protecţie ridicat. Radiaţiile ultraviolete sunt periculoase şi pentru vedere, de aceea ar trebui să protejaţi ochii copilului, după vârsta de cinci ani, cu ochelari de soare.

×
Subiecte în articol: protecţie cosmetica