De cele mai multe ori, aluniţele sunt ignorate, fiind considerate inofensive. Însă ele au nevoie de o atenţie specială deoarece pot duce la afecţiuni grave precum cancerul de piele.
Melanomul reprezintă forma cea mai agresivă a cancerului de piele, poate apărea oriunde pe suprafaţa corpului, frecvent în piele aparent sănătoasă, dar şi pe leziuni precanceroase cum sunt nervii nevocelulari (aluniţele). Având în vedere diseminarea relativ rapidă pe cale limfatică şi sangvină, depistarea şi tratarea cât mai precoce a melanomului malign îmbunătăţesc şansele pacienţilor.
Metode de tratament
Cea mai mare greşeală pe care o poţi face este să ignori semnele propriului corp. Aluniţele sunt un pericol real şi necesită un control şi o autoexaminare periodică. Controlul în sine nu trebuie să te sperie, deoarece nu este dureros şi nu ţine mai mult de 15 minute. Medicul analizează pielea cu un dermatoscop de mână. Dacă se observă modificări atipice la anumite aluniţe, se poate face un test mai amănunţit, cu un aparat digital ce măreşte cu mult aluniţa, detaliile fiind astfel mult mai clare. Aluniţele care nu prezintă un pericol nu trebuie excizate, pentru că întotdeauna va rezulta o cicatrice indiferent cât de frumos operează cineva.
Citește continuarea pe RevistaFelicia.Ro.