x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Ce ne omoară zâmbetul

Ce ne omoară zâmbetul

de Sînziana Stancu    |    10 Dec 2010   •   12:02
Ce ne omoară zâmbetul
Sursa foto: /Thinkstock

141844-thinkstock56568541.jpgSunt necesare noi reguli pentru a avea un zâmbet frumos şi sănătos, care să ne înveţe în primul rând ce şi în ce combinaţie să consumăm unele alimente, precum şi ce produse de îngrijire şi întreţinere a dinţilor să folosim.

Unii dintre  „duşmanii” dinţilor sunt băuturile, de la ceaiuri până la băuturile alcoolice sau cele energizante. De pidă, nu e bine să consumăm ceaiuri, granulate sau în pliculeţe, tratate cu arome de fructe, cum ar fi cele de lămâie sau de fructe de pădure, altele decât cele naturale. Aceste ceaiuri sunt de trei ori mai dăunătoare pentru dinţi decât sucul de portocale, pentru că au aciditate crescută, care atacă smalţul dinţilor. Nu la fel se întâmplă însă cu ceaiurile negru sau verde. Din contră, compuşii acestora distrug bacteriile ce formează placa dentară (în special cel negru) şi împiedică „lipirea” acesteia de dinţi, după cum afirmă specialiştii de la Bristol Dental School.

O altă licoare „înfierată” este vinul alb. Contrar „legendei” că vinul roşu este cel care „pătează” dinţii, cel alb este, de fapt, vinovatul, pentru că pro­voa­că multă aciditate care afectează smal­ţul. De asemenea, vinul alb poate face alte băuturi consumate ulterior, cum ar fi ceaiurile, să aibă mai mare pu­tere de a „păta” dinţii. Specialiştii rec­omandă ca vinul să fie băut în timp ce luăm masa, şi nu după, în înghiţituri mici, ce provoacă o aciditate continuă. O bucăţică de brânză mestecată după vin e binevenită pentru a neutraliza aciditatea acestuia. Dressing-ul pentru salate, ce conţine mult oţet, pro­voa­că de asemenea aciditate crescută, ata­când dinţii. Trebuie evitat sau înlo­cu­it, de pildă, cu o maioneză sau cu ver­siuni mai puţin acide. Dar cele mai agre­sive băuturi sunt cele energizante.

Sunt de până la 30 de ori mai acide com­parativ cu apa. În plus, sunt ingera­te „pe gura uscată”, după efort, când există puţină salivă care să le anihileze efectul acid. În privinţa alimentelor solide, primele recomandări, indiferent ce mâncăm, este să nu facem exces de gustări. Explicaţia dată de specialiştii citaţi de Daily Mail este că, în mod normal, dinţii pot rezista până la „cinci” atacuri acide pe zi. De aceea, ei recomandă doar trei mese principale pe zi, iar ca măsură de protecţie, după fiecare masă, să ne clătim bine gura cu apă sau să mestecăm gumă fără zahăr, care stimulează secreţia de salivă ce neutralizează aciditatea. Şi anumite medicamente, ca picăturile antiinflamatoare pentru ochi şi, în general, medicamnetele contra tensiunii, antidrepresivele şi antihistaminicele atacă şi dinţii, pentru că dau uscăciune gurii, reducând secreţia de salivă. Şi sarcina poate deveni un inamic al danturii femeilor, pentru că provoacă gingivite cu sângerarea la periaj la aproximativ 50% dintre viitoarele mame.

De vină, în cazul sarcinii, sunt estrogenul şi progesteronul, hormonii materni care cresc afluxul de sânge în organism, inclusiv în gingii. Specialiştii le recomandă viitoarelor mame să se spele pe dinţi de două ori pe zi şi să nu scurteze perioada de periaj dacă gingiile le sângerează. O situaţie asemă­nă­toare se produce şi în cazul diabetului, dar este vorba despre creşterea acidităţii, din cauza conţinutului crescut de zahăr în sânge. Nu în ultimul rând, jocurile video şi vizionarea excesivă a programelor de televiziune sunt de asemenea periculoase pentru dantură, deoarece în timpul acestor activităţi se consumă multe alimente ce produc aciditate, ca snacks-urile, dulciurile şi băuturile acidulate.

Alte pericole pentru dinţi sunt piscinele hiperclorurate, dacă înotătorul nu înoată cu gura închisă, periajul excesiv al dinţilor şi soluţiile de albire a smalţului, mai ales dacă sunt aplicate acasă, şi nu de specialişti, şi achiziţionate din surse dubioase.

×
Subiecte în articol: frumos și sănătos