x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Cele mai rele locuri pentru sănătatea ta

Cele mai rele locuri pentru sănătatea ta

de Carmen Plesa    |    06 Mar 2010   •   00:00
Cele mai rele locuri pentru sănătatea ta
Sursa foto: /Thinkstock

Locul în care îţi ţii periuţa de dinţi, pantofii ori medicamentele, poate fi periculos pentru sănătatea ta.



Îţi pui periuţa de dinţi pe etajera de deasupra chiu­vetei, îţi aşezi pantofii pe raftul special al dulapului pe care-l ai în dormitor, ţii medicamentele în dulăpiorul lor din baie. Mama ta ar fi mândră să ştie că eşti atât de ordonat. Dar e bine şi pentru sănătatea ta să respecţi „ordinea firească" a lucrurilor?

Periuţa de dinţi se odihneşte, în mod tradiţional, într-un pahar de pe etajera chiuvetei din baie. Însă chiu­veta e atât de aproape de vasul de toaletă, un adevărat paradis al microbilor... Când tragi apa, aerosolii se propagă până la 3-4 metri în jurul toaletei şi microbii se aşază pe podea, în chiuvetă şi, bineînţeles, pe periuţa ta de dinţi. Aşa că mai bine o ţii într-un dulăpior pe care să-l închizi.

NU INTRA ÎNCĂLŢAT ÎN CASĂ!
Îţi aşezi cu grijă încălţările în raftul special dedicat lor, din şifonierul pe care-l ai în dormitor. Asta înseamnă că tocmai ai introdus în camera de dormit o turmă de microbi, chimicale periculoase şi alergeni pe care pantofii tăi i-au cules de pe străzi. Aşa că mai bine te descalţi de cum păşeşti în casă şi-ţi laşi pantofii lângă uşă.

Cea mai proastă alegere pe care o poţi face ca să răceşti mâncarea rapid este frigiderul. Mâncarea din mijlocul vasului va avea nevoie de mai mult timp pentru a se răci, creând o atmosferă propice dezvoltării unor bacterii periculoase. Poţi lăsa mâncarea proaspăt gătită să se răcească pe masa din bucătărie. Nu va fi afectată dacă nu o ţii mai mult de o oră şi dacă nu e caniculă.

NU STA ÎN SPATE, ÎN AVION!
Dacă nu vrei să-ţi fie rău în avion, nu te aşeza pe unul dintre locurile din spate. Cu cât eşti mai departe de centrul avionului, cu atât mişcările vor fi mai accentuate. Alege un loc cât mai aproape de una dintre aripi, pentru ca stomacul tău să fie liniştit în timpul zborului. Nu-ţi lăsa geanta pe masa unde mănânci sau pe blatul unde găteşti în bucătărie. Poşetele sunt o adevărată sursă de microbi. Aminteşte-ţi doar că pe parcursul unei zile stă pe scaune de autobuz, pe podeaua de la birou sau chiar pe cea a unei toalete publice. Acasă, lasă-ţi geanta în orice loc în care nu ajunge mâncarea.

Când te duci la un curs de aerobic sau orice alt sport, nu te aşeza în locurile din faţă, oricât de tentant e să te urmăreşti în oglindă. Vei avea tendinţa să dai prea multă importanţă imaginii reflectate, vei începe să-ţi baţi capul referitor la unele aspecte ale corpului tău, iar rezultatul va fi că nu te vei mai concentra pe exerciţiile pe care ai venit să le faci.

Când ai de ales între mai multe cabine, la o toaletă publică, mergi la cea mai îndepărtată de mijloc. Vei intra în contact cu mai puţini microbi, deoarece ca­binele din mijloc sunt cele mai vizitate.

MEDICAMENTELE NU SE ŢIN ÎN BAIE
Dacă ţi-ai pus în baie un dulăpior special pentru medicamente n-ai făcut tocmai cea mai bună alegere. Medicamentele vor fi influenţate de temperatura care creşte şi scade des, într-o baie, precum şi de umezeală. Alege un loc uscat şi cu temperatură constantă, cum ar fi o noptieră, pentru a le depozita.

Nu pune în chiuvetă fructele pe care te pregăteşti să le speli. Uneori, chiuveta din bucătărie poate adăposti mai multe bacterii şi decât un vas de toaletă. Pune fructele pe masă şi spală-le pe rând. Ce cade în chiuvetă nu se duce la gură, ci la gunoi.

Uneori poate fi plictisitor să călătoreşti cu metroul, cu trenul sau cu avionul, aşa că îţi pui căştile şi asculţi muzică. O ideea proastă, deoarece tindem să dăm muzică mai tare, pentru a acoperi zgomotul din jur, iar auzul va fi, cu timpul, afectat.

Cel mai prost loc ales pentru a lua masa e cel în care funcţionează un televizor. Aşa că înainte să pui supa în farfurii închide televizorul, ca să te asiguri că nu vei mânca mai mult decât trebuie şi vei savura alimentele în linişte.

×
Subiecte în articol: sănătate & beauty