x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Chelia nu mai e "la modă"

Chelia nu mai e "la modă"

de Magda Colgiu    |    01 Dec 2009   •   00:00
Chelia nu mai e "la modă"
Sursa foto: /iSTOCKPHOTO

Din ce în ce mai multe persoane se plâng că rămân fără păr. Că podoaba capilară se răreşte din motive necunoscute. Totuşi, cel mai invocat motiv de căderea părului este stresul. Despre păr, dar şi despre eventualele boli sau medicamente care pot cauza alopecia ne vorbeşte g-ral mr(r) profesor doctor Ioan Nedelcu, medic primar dermatolog, membru al Academiei Americane de Dermatologie.



Profesorul Nedelcu precizează că alopecia nu afectează doar sexul puternic, ci şi sexul frumos.

Alopecia şi sexele

"În cazul femeilor, firul de păr poate să cadă din diverse motive fiziologice: sarcina, avortul, alăptarea, toate acestea consumă mult din rezervele funcţionale ale femeii şi atunci firul de păr este sacrificat. Dacă femeia aflată într-una dintre aceste situaţii are un regim bogat în vitamine, proteine, fier etc., acest proces nu mai are loc.

Un alt motiv fiziologic de cădere a părului la femei este menopauza. "Schimbarea constelaţiei hormonale determină creşterea cantităţilor de hormoni de tip androgenic şi atunci apare îngrăşarea şi căderea firului de păr", mai spune profesorul Nedelcu.

Terapiile hormonale, mai frecvent utilizate de către doamne, pot cauza la rândul lor căderi ale firelor de păr. Tot la femei, ovarul micropolichistic determină o modificare a constelaţiei hormonale. În acest caz se poate produce o creştere a firului de păr nedorit (mustaţă, umărul obrazului, în jurul areolei mamare), îngrăşarea excesivă, dar şi pierderea podoabei capilare.

Părul poate părăsi capul şi în cazul unor traume pishice, dar şi în cazul anemiilor feriprive (lipsă de fier) sau în caz de anemie feriprivă cu deficit de absorbţie a fierului în tubul digestiv. În acest caz, părul devine mai roşcat şi apoi cade treptat. Aceste anemii se întâlnesc mai ales în cazul femeilor care au un ciclu prelungit, cu pierderi mari de sânge, care au sângerări din cauza fibromului uterin.

În cazul bărbaţilor, căderea firului de păr poate fi consecinţa unor diete neadecvate şi a curelor de slăbire care văduvesc organismul de proteine, fier, zinc, magneziu.

Conform reputatului specialist, patologia tubului digestiv este foarte importantă, mergând de la leziuni ulceroase, care generează hemoragii microscopice, cu pierderi mari de fier în interior şi, în acelaşi timp, patologia care antrenează scaune de tip diareic. Toate acestea, prin accelerarea tranzitului intestinal, vor favoriza o spoliere a organismului de principiile nutritive de bază - proteine, vitamine, oligoelemente, minerale -,  care contribuie la generarea firului de păr de calitate. Acestea ar fi cauzele fiziologice şi de patologie sistemică.

Deşi ar putea părea ciudat, inclusiv copiii pot fi afectaţi de căderea patologică a părului. În cazul lor, vorbim despre căderea firului de păr în totalitate, pe zone delimitate, aşa-numita peladă sau alopecia areata, determinată de stres. Acest tip de alopecie este perfect curabilă, mai precizează reputatul specialist.

Un alt motiv pentru care micuţii pot rămâne fără păr este infecţia cu anumite ciuperci (microsporia), producându-se aşa-numita tinea tondanta.

Enzima vinovată
Există şi alte cauze pentru care unii dintre noi rămân fără păr. Dezechilibrul funcţional la nivelul sistemului hormonal, producerea în exces de hormoni de tip masculin - iată cauze ce duc la căderea părului. Este vorba de aşa-zisa alopecie androgenă, care duce la calviţie. Ea se produce mai ales la bărbaţi. Aici problema constă în existenţa unei enzime - 5 alfa reductaza, care se găseşte în rădăcina firului de păr. Ea transformă testosteronul liber circulant (caracteristic bărbaţilor) în dihidrotestosteron, care are acţiune fiziologică de miniaturizare, de superficializare şi eliminare a firului de păr. Sub acţiunea 5 alfa reductazei firul de păr cade după următorul "model": "Golfurile" se adâncesc, zona superioară a scalpului pierde cam tot părul, păstrându-se permanent un fel de coroană: în spatele urechilor şi în zona cefei. De altfel, din această zonă se pot lua fire de păr pentru un eventual transplant, în cazul în care tratamentul medicamentos nu rezolvă problema cheliei.

Regenerarea e posibilă
Până la vârsta de 50 de ani există inhibitorii de 5 alfa reductază, care blochează această enzimă. Astfel, testosteronul liber circulant nu mai poate fi transformat în dihidrotestosteron. Există în acest fel posibilitatea ca în 73% dintre cazurile de chelie nu foarte avansată firul de păr să se regenereze. Principalul produs care inhibă 5 alfa reductaza este finasterida. Un alt produs recunoscut ca fiind un bun regenerator al părului este minoxidilul. Preparatele de pe piaţă au mai mult sau mai puţin succes, în funcţie de mecanismul prin care se produce căderea firului de par, dar şi în funcţie de compoziţia produsului. Acesta ar trebui să conţină ca principii active factorii care lipsesc organismului pentru a favoriza regenerarea firului de păr.

În momentul de faţă, cea mai sofisticată metodă de terapie a calviţiei este inspirată din tehnicile de mezoterapie, constând în injectarea superficială intradermică a unui amestec de substanţe care produc regenerarea firului de păr. Metoda este foarte eficientă, deoarece inclusiv cele două produse - finasterida şi minoxidilul - se pot injecta, producându-se regenerări spectaculoase ale firului de păr.

De asemenea, pornind de la mezoterapie este pusă la punct o tehnică de bioregenerare a firului de păr, utilizând hormoni de creştere şi celule stem endogene, care se recoltează din sângele periferic. Tehnica funcţionează dacă părul nu a căzut din cauza unor boli care distrug bulbul pilar şi produc pierderea definitivă a podoabei capilare. Printre acestea se numără lichenul planopilar, foliculita decalvantă sau pseudopelada brocq.

ALOPECIA DE TRACŢIUNE. În afara cazurilor în care părul cade din cauze pe care nu le putem controla, se mai întâlneşte o situaţie: alopecia de tracţiune, de care suntem direct răspunzători. Acest tip de pierdere a firelor de păr se poate întâlni la persoanele care îşi ţin podoaba capilară în cocuri sau cozi foarte strânse. În aceste cazuri, firul de păr se regenerează de 10-20 de ori, dar la un moment dat nu se mai produce regenerarea şi părul cade pe anumite porţiuni. De aceea, specialiştii recomandă mare atenţie la modul în care vă purtaţi părul, deoarece chelia produsă de o astfel de alopecie este ireversibilă.

EREDITATEA. În ceea ce priveşte ereditatea calviţiei, profesorul Ioan Nedelcu precizează că alopecia are o componentă genetică. În principiu, tânărul, al cărui tată are o chelie dezvoltată pe la 45-50 de ani, şi începe să-şi piardă părul după 20 de ani, ar trebui să meargă la dermatolog. Datorită tehnicilor dezvoltate în ultimii ani, el are toate şansele să nu chelească, aşa cum a păţit părintele lui.  

VITAMINE. Deşi medicamentele sunt administrate pentru a trata diverse afecţiuni, există situaţii când un tratament medicamentos poate cauza căderea părului, mai afirmă profesorul Nedelcu. "Şi vitaminele, pe care multă lume le ia, din nefericire, fără consultul medicilor, pot provoca o calviţie "de toată frumuseţea", susţine medicul. Spre exemplu, administrarea în exces de vitamina A favorizează căderea părului.


ŞTIAŢI CĂ

· un fir de păr din podoaba capilară rezistă  dacă este sănătos 3-3,6 ani.

· tunderea la zero nu ajută la regenerarea părului.

· părul cade mai mult în anumite anotimpuri, însă acestea diferă de la persoană la persoană.

· purtatul căciulii sau a altor obiecte ce acoperă capul nu influenţează căderea părului, ci doar sporeşte cantitatea de sebum.

· nu toate firele de păr de pe capul unei persoane au enzima 5 alfa reductază implicată în apariţia cheliei.


×
Subiecte în articol: dermatologie