x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Condimentul cu beneficii nebănuite asupra sănătății. Atenție la efectele adverse

Condimentul cu beneficii nebănuite asupra sănătății. Atenție la efectele adverse

de Redacția Jurnalul    |    03 Dec 2023   •   22:20
Condimentul cu beneficii nebănuite asupra sănătății. Atenție la efectele adverse
Sursa foto: Jag_cz/Shutterstock / Jag_cz

Un condiment folosit adesea în preparatele culinare are beneficii asupra sănătății dar și efecte adverese.

Acesta are un gust deosebit și proprietăți care ajută organismul dar poate fi și toxic atunci când este consumat în cantități mari. 

Nucșoara se obține din sămânța arborelui Myristica fragrans, originar din Indonezia. Utilizată în bucătărie pentru aroma sa distinctivă, aceasta este în general sigură pentru consum în cantități moderate. 

Beneficii pentru sănătate

Conține compuși antioxidanți, cum ar fi fenolii, care pot ajuta la combaterea stresului oxidativ și la protejarea celulelor împotriva deteriorării provocate de radicalii liberi.

Miristicina și elemicina din nucșoară au fost asociate cu efecte antiinflamatorii, care pot contribui la reducerea inflamației în organism.

Totodată, poate fi un suport pentru digestie deoarece reduce disconfortul gastric. Poate stimula enzimele digestive și ofeer alinare în caz de indigestie.

Consumul moderat de nucșoară poate avea un efect benefic asupra controlului glicemiei și în gestionarea diabetului, potrivit spynews.ro.

Efecte adverse

Nucșoara conține o substanță numită miristicină, care în doze mari poate avea efecte psihotrope și toxice. Consumul excesiv de nucșoară provoacă greață, vărsături, dureri abdominale, halucinații și alte tulburări ale sistemului nervos central.

Dar consumul în cantități mici nu are riscuri semnificative pentru sănătate. 

Trebuie însă evitată total în timpul sarcinii.

×
Subiecte în articol: nucsoara sanatate