x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Condimentul care te scapă de kilogramele în plus. Beneficii pentru sănătate

Condimentul care te scapă de kilogramele în plus. Beneficii pentru sănătate

de Redacția Jurnalul    |    15 Sep 2023   •   20:30
Condimentul care te scapă de kilogramele în plus. Beneficii pentru sănătate

Un condiment care se adaugă în preparatele culinare ajută și la scăderea în greutate, combate balonarea și sindromul colonului iiritabil.

Condimentul care topește grăsimea. Ce să pui în mâncare ca să scapi de balonare, gaze și colon iritabil. Scade colesterolul și combate stresul

Totodată, are potențial anticancerigen și scade colesterolul.

Chimenul este utilizat de mii de ani pentru proprietățile sale medicinale și culinare în statele din Asia de Sud-Est și Iran. Sunt semințe mici, de culoare neagră sau maro închis, care au potențial anticancerigen și scade colesterolul. 

Beneficii pentru sănătate

Chimenul este folosit pentru proprietățile sale medicinale în multe părți ale lumii, mai ales în statele din Asia de Sud-Est și în Iran.

Semințele conțin antioxidanți puternici, cum ar fi tiochinona, care ajută la combaterea stresului oxidativ din organism și la prevenirea daunelor celulare.

Totodată, au proprietăți antiinflamatorii și reduc inflamațiile din organism, fiind astfel importante pentru prevenirea bolilor cronice.

Consumul regulat de semințe de chimen sprijină sistemul imunitar datorită conținutului de antioxidanți și compuși antiinflamatori.

Ajută și la îmbunătățirea digestiei și pot reduce simptomele indigestiei, cum ar fi balonarea și gazele.

Este eficient în controlul greutății prin reducerea apetitului și îmbunătățirea metabolismului.

Un studiu din 2015, la care au participat adulți supraponderali, a comparat efectele de pierdere în greutate ale chimenului cu cele ale unui medicament pentru pierderea în greutate și placebo. După 8 săptămâni, cercetătorii au constatat că atât grupul cu chimen, cât și cel cu medicamente pentru pierderea în greutate au slăbit semnificativ. Persoanele din grupul cu chimen au înregistrat, de asemenea, o scădere a nivelului de insulină.

Un alt studiu din 2014, citat de Medical News Today, potrivit dcnews.ro, a constatat că femeile supraponderale sau obeze care au consumat 3 grame de pudră de chimen în iaurt în fiecare zi, timp de 3 luni, au înregistrat scăderi semnificative ale greutății corporale, ale dimensiunii taliei și ale grăsimii corporale.

Semințele de chimen ajută și la menținerea sănătății pielii datorită conținutului lor de antioxidanți și proprietăților antiinflamatorii.

Consumul a 3g de pulbere de chimen pe zi a dus la scăderea nivelului de colesterol total, scăderea lipoproteinei cu densitate scăzută, sau a colesterolului "rău", și a trigliceridelor.

Cei care au consumat pudră de chimen au avut niveluri mai ridicate de lipoproteine cu densitate mare, sau colesterol "bun".

Studiile au mai arătat că semințele de chimen pot ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge.

Cercetările preliminare sugerează că semințele de chimen ar putea avea potențial anticancerigen, datorită compusilor activi.

Un mic studiu pilot din 2013 a analizat efectele consumului de picături de ulei esențial de chimen asupra simptomelor sindromului de colon iritabil (IBS). După 4 săptămâni, participanții la studiu au observat îmbunătățiri ale multor simptome, cum ar fi durerile de stomac și balonarea.

Chimenul ajută și la gestionarea stresului, și la combaterea efectelor acestuia prin faptul că funcționează ca un antioxidant. Semințele de chimen sunt un antioxidant mai eficient decât vitamina C.

Semințele de chimen se pot adăuga în:

- Pâine

- Salate

- Legume la cuptor

- Supe ;i ciorbe

- Carne și pește

- Murături

- Paste

- Tofu sau alternative vegetariene la carne

- Smoothie-uri

- iaurt

 

 
×