x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Creşte-ţi părul mai repede!

Creşte-ţi părul mai repede!

de Sînziana Stancu    |    28 Ian 2012   •   21:00
Creşte-ţi părul mai repede!

De la leacuri pana la tehnici de ultima ora, dupa metode pentru a face parul sa creasca mai repede umbla multa lume. Dar cresterea accelerata a firului de par are regulile ei simple si cat se poate de naturale.

Ritmul de crestere a firului de par depinde in primul rand de substantele pe care le transporta sangele catre ra­dacina firului. Altfel spus, de­pinde de regimul alimentar al fiecarei persoane. Pentru a fa­voriza cresterea pa­rului, alimentatia ar trebui sa fie al­ca­tu­i­­ta din proteine care contin sulf. Sulful se gaseste in toate celule corpului. Este important nu numai pentru cresterea parului, dar si pentru unghii, pie­le, in mentinerea echilibrului Ph-ului, in re­glarea za­harului din sange, precum si pentru combate­rea efectelor imbatranirii pielii. Sursele alimentare principale de sulf sunt carnea, ouale, produ­se­le lactate si fructele de mare, migdalele, fisti­cul si avocado. Sulful lupta si cu toxinele, si cu radicalii liberi. De asemenea, la sin­teza colagenului, atat de important pentru te­su­tul pielii, este nevoie de sulf.

Pentru un par sanatos, cu crestere rapida, mai este nevoie de un aport alimentar de oligoelemente, cum sunt magneziul si zincul, precum si de fier. Surse bune pentru aceste substante sunt bananele, cacao, crevetii, galbenusul de ou, soia, migdalele, cerealele si painea integrala. Fierul este un alt element important pentru cresetrea parului si se gaseste in alimente precum carnea, pestele, legumele, zarzavaturile, laptele, branza, ficatul de vita si cel de porc, painea integrala.

In al doilea rand, firul de par are nevoie de o buna igiena, pentru ca altfel radacina lui este sufocata de impuritati. Acestea pot proveni atat din exterior, cum este praful, fumul, anumite substante nocive sau paraziti, dar si din 'interior', adica din pro­priul organism, cum este sebumul, produs de glandele seboreice din tesutul cutanat. Pentru stimularea cresterii parului si pentru sanatatea lui, firul de par nu trebuie sa aiba radacina 'sufocata' de impuritati. Este necesara o igiena adecvata fiecarui tip de par, precum si multa atentie la folosirea produselor cosmetice de ingrijire.

Acestea trebuie alese dupa tipul scalpului si al firului, nu trebuie nici sa usuce firul, asa cum sunt mai ales produsele impotriva parului gras si a matretii, si nici sa-l ingrase.

Cresterea parului depinde si de anotimp, in anotimpul cald, cresterea fiind favorizata de razele soarelui, in timp ce iarna este incetinita, mai ales ca in anotimpul rece ne acoperim capul frecvent.

Pentru sanatatea firului trebuie folosite, la periaj, perii din materiale naturale, cum ar fi cea din par de porc sau cea din lemn, care nu subtiaza si nu rup firul. Pieptenii si periile din materiale plastice maresc electricitatea statica, ce dauneaza firului. De asemenea, lacurile fi­xative, cerurile, gelurile trebuie folosite ocazional sau deloc, pentru ca usuca si imbacsesc parul, iar ondulatoarele si uscatoarele, cat se poate de rar, pentru ca degradeaza si rup firul.

Atentie si la vopselele de par si la decolo­ranti. Nu in ultimul rand, viteza de crestere a parului depinde de 'programul genetic' al fiecarui individ, precum si de regiunea in care s-a nascut si de etnia sa, africanii si caucazienii, de pilda, fiind defavorizati comparativ cu europenii si asiaticii. Durata medie a unui ciclu de viata a firului de par este diferita, la barbati fiind de aproximativ trei ani, iar la femei, de 4,5 ani.

×
Subiecte în articol: frumos și sănătos