Alimentele care contin caroteni, in special morcovul, cartofii dulci si dovleacul pot induce colorarea grasimii de sub piele, oferind o culoare mai inchisa tenului. Culoarea obtinuta va tinde spre portocali, iar "bronzarea" se obtine in conditiile in care in aceasta perioada te si ingrasi, adica depozitezi grasime, in care sunt continuti si carotenii de culoare portocalie.
"Este nevoie de cantitati mari din aceste alimente, de ordinul catorva litri de suc pe zi timp de mai multe luni. Suc, pentru ca astfel fitonutrientii se asimileaza mai bine decat din legumele si fructele intregi. De asemenea, nutrientii din morocov sunt mai usor asimilabili daca morcovii au fost fierti', ne explica nutritionistul Cristi Margarit.
Pentru a dobandi un bronz echivalent cu cel obtinut dupa 10 minute la solar este nevoie de cantitati mari de morcovi, de ordinul kilogramelor. "Reamintesc faptul ca se obtine o colorare a grasimii de sub piele, nu o bronzare propriu-zisa, prin cresterea cantitatii de pigment din piele. Aparatele de bronzat obisnuite sunt daunatoare sanatatii pielii si cresc riscul de cancer de piele', a mai adaugat Cristi.
Vestea buna este ca un kilogram de morcovi are stocata o cantitate de energie de aproximativ 400 kcalorii, adica echivalentul a 1-2 ore de sport la intensitate medie-mare. Avantajul este ca sucul de morcovi are si vitamine, minerale si alti fitonutrienti.