Aluniţele pot apărea oriunde pe piele. Cu unele ne naştem (se estimează că o persoană dintr-o sută se naşte cu aluniţe), altele apar în primii 20 de ani de viaţă. Expunerea exagerată la soare, sarcina sau adolescenţa favorizează apariţia aluniţelor sau modificarea culorii şi a formei celor pe care le avem deja.
Cancer de piele
Fiecare aluniţă are propriul model de creştere. Ciclul de viaţă al unei aluniţe este în jur de 50 de ani. La început, aluniţa este plată şi poate avea mai multe culori: roz, maro, negru sau culoarea pielii. În timp, unele aluniţe îşi modifică forma, se ridică de pe piele şi din ele pot creşte fire de păr. Altele dispar sau îşi păstrează forma şi culoarea. Studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că aluniţele congenitale prezintă un risc crescut de malignizare, în comparaţie cu cele care au apărut după naştere. Persoanele cu aluniţe care au suferit arsuri solare sau care au peste 100 de aluniţe pe corp prezintă un risc crescut de a suferi de melanom malign. Potrivit dr Justin Diaconu, medic dermatolog la Spitalul de Dermato-Venerologie "Scarlat Longhin" din Capitală, aluniţele care degenerează în cancer de piele prezintă nişte semne care apar într-un timp relativ scurt: modificări ale dimensiunii, conturului şi culorii aluniţei, infectarea şi sângerarea acesteia. Uneori pot apărea şi senzaţii de înţepătură sau prurit (mâncărime) în zona aluniţei.
Examinare cu dermatoscopul
Cu toate că o mare parte dintre aluniţele de pe corp sunt inofensive, o verificare periodică a acestora ne ţine departe de melanomul maling, a mai precizat medicul Justin Diaconu. O examinare "ca la carte" poate fi făcută cu ajutorul dermatoscopului existent în cabinetele de dermatologie. Este vorba despre un instrument care funcţionează ca o lupă şi care poate detecta precoce cancerul de piele. În urma acestei examinări, medicul decide dacă se impune sau nu îndepărtarea chirurgicală a aluniţei.
SIMBOL. Marilyn Monroe, Cindy Crawford şi Julia Roberts sunt numai câteva dintre vedetele care s-au remarcat datorită aluniţelor de pe faţă. În lipsa acestor pete mici şi brune, considerate, la un moment dat, un simbol al frumuseţii, multe femei îşi aplicau aluniţe false.
Citește pe Antena3.ro