Simtiti ca va lasa puterile, va e tot timpul somn, nu va puteti concentra? Daca medicul nu a descoperit vreo boala anume care sa va dea asemenea simptome, atunci e vorba despre oboseala cu cauze exterioare, de vina fiind adesea programul de activitate supraincarcat. Numai ca oboseala trebuie combatuta rapid, pentru a nu se croniciza si a ne imbolnavi de-a binelea.
Iata cateva metode la indemana oricui si fara interventia doctorului. Prima este somnul. Nu exista ceva mai bun pentru a fi in forma decat un somn bun. Nu numai durata somnului conteaza, ci mai ales calitatea acestuia. O buna calitate se poate obtine in primul rand prin respectarea orarului de somn – ora de culcare si cea de trezire sa fie aproximativ aceleasi in fiecare zi. Evitati cinele prea 'bogate' si 'stropite' cu alcool si nu va supraincalziti dormitorul, pe care de altfel trebuie sa il aerisiti bine inainte de culcare. Puteti tine pe ochi, cateva minute, comprese cu apa rece sau cu infuzii din diferite plante, pentru relaxare si pentru a induce starea de somn.
Puteti bea ceaiuri de plante in compozitii speciale pentru relaxare si combaterea insomniei sau lapte caldut indulcit cu miere. Dimineata, dupa ce va treziti, beti un pahar cu apa si rezervati-va cel putin un sfert de ora pentru micul dejun. Daca veti fi si in compania celorlalti membri ai casei, cu atat mai bine.
Al doilea mijloc de a combate oboseala este hrana. Pentru a rezista la efort, la boli si la diferite solicitari ale mediului, organismul trebuie sa fie hranit sanatos si bine. Iarna, de pilda, are nevoie de mai multe vitamine, zaharuri si magneziu. Chiar daca se cere un meniu mai consistent in anotimpul rece, nu trebuie sa abuzati de grasimi, sandvisuri, burgeri 'supraetajati' sau pizza. Meniurile din anotimpul rece trebuie sa fie cat mai variate si sa contina o cantitate suficienta de legume.
Se recomanda consumul a cel putin cinci fructe si legume pe zi, precum si cel de carne rosie ce contine fier, combatand astfel anemia si, implicit, oboseala, precum si de peste si cereale. Nu va feriti de legumele congelate si nici chiar de cele deshidratate. O supa sau crema de legume este binevenita oricand, si iarna, si vara.
O cura cu multivitamine este un remediu foarte eficient in combarea oboselii si a stresului. Specialistii recomanda in caz de oboseala cure de multivitamine pe perioade de cate 15 zile, iar medicul de familie va poate spune si ce fel de vitamine va trebuie, de la caz la caz.
Activitatea fizica este, la randul ei, foarte importanta pentru combaterea oboselii si revenirea in forma. Nu e nevoie sa va spetiti doua-trei ore in vreo sala de sport, ci este suficient sa faceti miscare – sa mergeti pe jos, la plimbare sau in pas alergator, sa inotati, sa patinati sau sa practicati orice alt sport preferat cel putin o jumatate de ora, de trei ori pe saptamana. Activitatea fizica va reda tonusul si dinamismul si, in plus, are grija de silueta, iar sportul si miscarea in general elibereaza in organism endorfinele, molecule despre care se spune ca redau buna dispozitie, starea de bine.
Socializarea este o alta metoda eficienta in lupta cu oboseala. O iesire cu prietenii in oras, la film, la spectacol, la restaurant, in parc, in excursie sau chiar sa mergeti sau sa primiti in vizita va ridica moralul, si organismul se relaxeaza automat. Daca nu aveti chef sa socializati, sa 'iesiti in lume', atunci practicati un hobby, care va va lipsi cateva ore de griji si veti uita de oboseala.
Si cum rasfatul – dar nu in exces – face minuni pentru psihicul nostru de la care porneste totul, 'dedulciti-va' din cand in cand la ciocolata preferata, la biscuitii aceia vanilati pe care i-ati evitat pana acum pentru ca va ingrasa sau la acea placinta sau acel cozonac ce va amintesc de bunica, de copilarie si, de ce nu, de... vacanta. Chiar asa, cand va simtiti prea obositi, mai luati-va si cateva zile de concediu!