x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Cum să slăbeşti sănătos şi fără stres

Cum să slăbeşti sănătos şi fără stres

03 Iun 2015   •   11:37
Cum să slăbeşti sănătos şi fără stres
Sursa foto: Jupiterimages/Getty Images

Cei care au ţinut diete ştiu cât de greu şi de stresant este acest proces. Mai ales în timpul dietelor ne apucă toate poftele şi am mânca şi ce în mode normal nu am mânca. Este îngrozitor de frustrant când, după ce mai multe săptămâni de regim, să constaţi că nu ai slăbit suficient. Puţini ştiu că slăbitul prin diete drastice şi de scurtă durată produce un dezechilibru major al metabolismului, care de cele mai multe ori este foarte periculos. Aşa că încearcă o slăbire sănătoasă, ţinând cont de câteva trucuri:

1.    Nu uita de micul dejun, masa cea mai importantă a zilei. Trezeşte-te dimineaţa devreme, pentru a-ţi prepara un mic dejun sănătos. 2.    Nu renunţa în totalitate la proteine, deoarece elementele nutritive ajută la scăderea unui anumit hormon, responsabil cu mărirea poftei de mâncare. Un studiu recent arată că persoanele al căror regim este bazat pe proteine în proporţie de 25% au reuşit să slăbească mai mult decât cele a căror dietă cuprindea numai 12% proteine.

3.    Legumele şi fructele proaspete nu trebuie să-ţi lipsească din frigider, în schimb uită de pâine. Mănâncă fructe în fiecare zi, mai ales atunci când ai poftă de ceva dulce. Fructele reprezintă o sursă importantă de vitamine şi energie, mult mai sănătoase decât o prăjitură sau o ciocolată. De asemenea, mănâncă picant! Ardeiul iute conţine o substanţă denumită capsaicină care are rolul de a accelera digestia, stimulând astfel organismul. Dacă vei mânca picant din când în când, vei vedea că rezultatul va fi cu 10% mai vizibil.

4.    Dacă nu poţi să renunţi în totalitate la mâncarea care îngraşă, redu porţia la jumătate. Încearcă să consumi cât mai mult peşte, chiar şi de trei ori pe săptămână. Totodată, renunţă la mezeluri şi alte preparate din carne şi evită brânzeturile grase şi produsele fast-food.

5.    Dublează consumul de fibre, deoarece îţi dau senzaţia de saţietate şi favorizează digestia, prevenind astfel asimilarea kilogramelor. La prânz şi la cină consumă 50% legume verzi şi 50% uscate sau 75% legume proaspete şi 25% proteine (carne, peşte, ouă).

6.    Renunţă la carnea de porc şi înlocuieşte-o cu peşte, pui sau curcan. Atenţie şi la modul de preparare! Este recomandată prepararea la grătar, iar pentru mai multă savoare adaugă diverse mirodenii, cimbru, busuioc, oregano, rozmarin, măghiran, enibahar sau sos de soia.

7.    Schimbă-ţi obiceiurile alimentare! Pregăteşte-ţi singură masa, fără să te gândeşti că eşti la regim, pentru a nu te stresa. Poţi mânca aproape orice, dar atenţie la cantitate!

8.    Mănâncă între mese două gustări a câte 250 de calorii, deoarece s-a demonstrat faptul că persoanele care procedează astfel au cu 30% mai multe şanse să slăbească. Aşadar, dacă ţi se face foame după masa de prânz, nu te aşeza din nou la masă, ci mulţumeşte-te cu o simplă gustare. Gustările regulate sunt chiar indicate pe parcursul zilei, deoarece echilibrează consumul de calorii de pe parcursul zilei, astfel încât cina va fi una mai uşoară. Atenţie, însă, gustarea trebuie să fie echilibrată! Poţi consuma produse lactate, fructe sau cereale, în niciun caz gustări sărate. Chipsurile, sărăţelele, biscuiţii aperitiv sau  floricelele îngreunează procesul de slăbire, datorită faptului că accentuează efectul de retenţie a apei în organism. 

9.    Hidratează-te! Bea zilnic aproximativ doi litri de apă plată, dar nu uita că şi ceaiurile, mai ales ceaiul verde, sunt foarte sănătoase.

10.    Mănâncă încet, nu lua niciodată masa în grabă. Senzaţia de saţietate apare mai repede, iar dacă mesteci mâncarea mai mult cantitatea consumată va fi mai mică.

11.    Masa de seară trebuie să fie luată cel târziu la ora 18.30. Dacă după cină ţi se face poftă de ceva dulce, nu ceda tentaţiei! Abţine-te de la ciocolată, deoarece dacă este consumată seara se depune exact unde nu trebuie. Cele mai bune sunt fructele sau un iaurt dietetic.

12.    Uită de maşina personală sau de transportul în comun şi încearcă să mergi pe jos cel puţin o jumătate de oră pe zi. Un alt truc, la fel de important: urcă pe scări, indiferent de etajul la care locuieşti.  

×
Subiecte în articol: femeie dieta cură de slăbire