Acest plan de actiune in trei pasi va va ajuta.
Pasul 1: Determinati profilul de risc
Nu exista modalitate de a prevedea exact care persoana va prezenta la nivelul pielii semne premature de imbatranire sau o predispozitie pentru dezvoltarea cancerului cutanat, precizeaza dr. Dee Anna Glasser, profesor asociat de dermatologie. Cautati semnele de risc care includ:
● Mici inflamatii albe perlate sau rani ale pielii care sangereaza si nu se vindeca;
● Inflamatii rosii care se descuameaza si seamana cu o cicatrice, avand o mica depresiune in zona centrala;
● Pete asimetrice de culoare inchisa, cu margini neregulate, avand mai multe culori si fiind mai mari decat dimenziunile gumei unui creion. Aceste pete pot fi plane sau in relief.
Oricine poate face cancer de piele, dar unele persoane prezinta un risc mult mai mare decat altele. Factorii de risc includ:
● Tenul deschis. Acesta contine la fel de mult pigment natural denumit melanina, care disipeaza razele solare.
● Alunite multiple sau "semne de frumusete". Celule de melanom sunt mult mai frecvente la nivelul alunitelor si al pistruilor. Cu cat aveti mai multe alunite, cu atat este mai mare riscul de prezenta a celulelor canceroase.
● Arsuri solare in decursul timpului. Chiar daca ati suferit o singura data in viata de arsura solara cu vezicule, aveti un risc mai mare de aparitie a cancerului de piele.
Pasul 2: Alegeti (si folositi) protectia adecvata.
Folosirea unui produs cosmetic cu ecran solar este esentiala. Ar trebui folosit in fiecare zi, mai ales daca stati mult afara. Pentru a beneficia la maximum de ecranul solar, urmati recomandarile dr. Glaser.
Alegeti produse cu un FPS mare.
Este vorba despre "factorul de protectie solara" care reprezinta o masura a gradului in care crema va protejeaza tegumentele. FPS se refera la durata pe care ecranul solar va protejeaza pielea. Sa presupunem ca pielea dumneavoastra incepe sa se arda in 20 de minute. Daca folositi un ecran solar cu FPS de 15, nu va veti arde timp de 5 ore – o perioada de 15 ori mai mare. Folositi intotdeauna un ecran solar cu FPS de 15 sau mai mare.
Aplicati frecvent. In realitate, ecranele solare nu sunt atat de eficiente precum indica FPS. Daca inotati, transpirati mult sau va stergeti cu un prosop, ecranul solar se diminueaza.
Reaplicati la fiecare doua ore – chiar mai frecvent daca inotati si transpirati abundent.
Cumparati un ecran solar cu spectru larg. Aceste ecrane solare va ajuta la blocarea razelor UVA si UVB. Lumina UVB este cauza primara a arsurilor solare iar protectia tegumentelor fata de UVA joaca un rol important in prevenirea ridurilor si a semnelor de imbatranire. alegeti un produs care contine oxid de zinc, dioxid de titaniu sau avobenzon, cunoscut si sub denumirea de Parsol 1789.
Aplicati impreuna cu machiajul. Daca folositi creme hidratante sau alte cosmetice dimineata, este bine sa aplicati ecranul de protectie solara in acelasi timp. Initial, aplicati medicatia topica, daca folositi asa ceva. Lasati sa se usuce, apoi aplicati acidul alfa-hidroxi sau alte creme antiimbatranire, dupa cum obisnuiti. Asigurati-va ca urmneaza o crema hidratanta, mai ales daca folositi acizii alfa-hidroxi, care pot avea un efect de uscare a pielii. Aplicati ulterior ecranul solar, urmat de orice machiaj pe care il puteti folosi.