x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos De ce femeile trăiesc mai mult decât bărbații. Substanța responsabilă de longevitate

De ce femeile trăiesc mai mult decât bărbații. Substanța responsabilă de longevitate

de Redacția Jurnalul    |    26 Sep 2024   •   17:45
De ce femeile trăiesc mai mult decât bărbații. Substanța responsabilă de longevitate
Sursa foto: Hepta

Femeile trăiesc mai mult decât bărbații însă care este motivul? Interesul cercetătorilor pentru această diferență este tot mai mare. Desigur, contează și calitatea vieții, nu doar număul de ani.

Piața longevității avea o valoare de 25.1 miliarde de dolari în 2020, potrivit Allied Market Research. Până în 2030 va ajunge la 44.2 miliarde de dolari, notează Forbes.

Secretul longevității femeilor 

Oamenii au fost mereu preocupați de o viață lungă și sănătoasă. În prezent, oameni foarte bogați alocă bani pentru cercetări privind longevitatea, criogenia, întinerirea celulelor.

Daniel Ek, cofondatorul Spotify, a investit în Sand Clinic, o clinică destinată longevității din Stockholm, și Neko Health. Jeff Bezos a investit în ALtos Labs, companie care se concentrează pe întinerirea celulelor. John Legend, Pedro Pascal și Zac Efron sunt unele dintre vedetele care au investit în Tally Heath. Compania oferă testarea vârstei biologice și suplimente alimentare.

Și unele guverne, precum Arabia Saudită, investesc sume importante de bani în cercetarea longevității. 

Cercetătorii se apleacă tot mai mult pe motivul pentru care femeile trăiesc mai mult decât bărbații. Concluzia comună a studiilor arată că un rol important în procesele fiziologice legate de vârstă îl are un hormon aflat în cantități mai mari la femei. 

Potrivit cercetărilor recente, estrogenul este un hormon asociat cu sănătatea sistemului reproducător, dar are un impact și asupra altor procese din corp. 

Efectele estrogenului asupra longevității:

1. Sănătatea cardiovasculară

Unul dintre rolurile cele mai importante ale estrogenului este protejarea inimii. Acesta ajută la controlarea nivelului de colesterol și reduce depozitarea grăsimii în artere. 

Acesta este motivul pentru care femeile aflate în perioada de premenopauză au un risc mai mic de boli cardiovasculare, în comparație cu bărbații de aceeași vârstă. Dar acest avantaj nu este de lungă durată. După menopauză, nivelul de estrogen scade semnificativ, motiv pentru care apare riscul bolilor cardiovasculare. 

2. Sănătatea oaselor

Estrogenul are un rol important în menținerea sănătății oaselor. Acesta  reglează metabolismul osos, adică procesul de formare a oaselor.  Estrogenul scade însă  în timpul menopauzei, ceea ce crește riscul de osteoporoză. 

3. Funcțiile creierului

Estrogenul are și un rol important în menținerea sănătății cognitive. Pe măsură ce scade estrogenul, femeile au parte de schimbări la nivelul funcțiilor cerebrale, tiparelor de somn și altor procese importante. 

4. Sistemul imunitar

Etrogenul are un impact semnificativ și asupra sistemului imunitar. O dereglare la nivelul acestui hormon este legată de anumite boli autoimune și anumite tipuri de cancer. 

Estrogenul ajută corpul îm combaterea patogenilor și producerea anticorpilor. Dar, atunci când estrogenul este produs la un nivel prea mare, poate duce la boli autoimune. Printre acestea se numără lupus și scleroză multiplă, care sunt mai comune în cazul femeilor.

×
Subiecte în articol: femei barbati longevitate estrogen