x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Desertul minune. Mihaela Bilic: "Oferă sațietate și echilibru intestinal"

Desertul minune. Mihaela Bilic: "Oferă sațietate și echilibru intestinal"

de Redacția Jurnalul    |    23 Oct 2023   •   19:30
Desertul minune. Mihaela Bilic: "Oferă sațietate și echilibru intestinal"
Sursa foto: Cumvaplace.ro

Un desert delicios poate fi consumat de persoanele care au probleme cu glicemia, dar și de cele care sunt atente la siluetă. Mai mult, are și beneficii importante pentru sănătate.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic explică efectele dovleacului asupra organismului dar și cum trebuie preparat. 

”Cât despre dovleacul copt, și aici avem doar cuvinte de laudă. O felie de dovleac are 80 cal, la fel ca o felie de pâine. Conține 4000 micrograme provitamina A, adică dublu rației zilnice, 450 mg potasiu, 2 mg fier și 3 g fibre. Este o sursă importantă de betacaroten, zinc, potasiu și magneziu cu efect antioxidant, anticancerigen și de scădere a tensiunii arteriale.

Dovleacul ameliorează dispoziția prin conținutul de acid folic, vitamine din grupul B și glucide cu absorbție lentă. Preparat la cuptor cu un strop de scorțișoară satisface nevoia de dulce și poate fi un desert eficient pentru cei cu diabet sau care țin cură de slăbire. Iar conținutul mare de fibre contribuie la sațietate și la echilibrul intestinal”, explică aceasta pe Facebook.

Preparate culinare 

Dovleacul este un aliment versatil, din care pot fi preparate deserturi delicioase dar și feluri de mâncare principale. Poate fi astfel inclus atât la micul dejun, cât și la cină ori ca desert. Acesta poate fi adăugat în supe, pâine, plăcinte, dar poate fi și copt, cu miere. 

De asemenea, poate fi ingredient pentru pizza, pasat, ori în salate sau sandvișuri. Și semințele sale pot fi consumate, fiind nu doar gustoase, ci și împotriva paraziților intestinali. 

Se poate coace, fierbe sau prăji. Se prepară în cuptor, la o temperatură de 200 de grade Celsius, circa 30-45 de minute până când miezul se înmoaie. Se adaugă miere și vom avea astfel un desert perfect.

Se poate fierbe și la abur timp de 15-20 de minute. 

Beneficii pentru sănătate

Dovleacul este bogat în antioxidanți, cum sunt vitamina C ori beta-carotenul, care ajută mai ales la funcționarea optimă a ficatului. 

Conține și fibre, potasiu, puțin sodiu, ceea ce ajută la menținerea tensiunii arteriale.

Fibrele și postasiul din compoziția sa ajută sistemul digestiv. 

Absoarbe colesterolul rău (LDL), care afectează vasele de sânge și duce la probleme cardiovasculare. 

De asemenea, este un aliment sățios, întrucât conține multă apă, ajutând astfel la menținerea unei greutăți corporale optime. 

Trebuie evitată asocierea cu zahărul deoarece anulează efectele benefice asupra glicemiei. Prin urmare, plăcintele cu dovleac, deși gustoase, ar trebui evitate. 

Totodată, ajută la imunitatea organismului datorită nivelurilor ridicate de vitamine A și C, antioxidante, dar și zinc, acestea ajutând la combaterea efectelor nocive ale radicalilor liberi, scrie dcmedical.ro. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: dovleac diabet zahăr sănge slabit