Îngrijirea optimă a părului presupune renunţarea la obiceiurile greşite şi însuşirea unor obiceiuri benefice creşterii sănătoase a părului nostru. Astfel, este timpul să nu mai ignorăm sănătatea scalpului, să spălăm părul ori de câte ori acesta are nevoie, nicidecum zilnic, să renunţăm la placa de întins părul şi să îi redăm acestuia libertatea, fără a-l strânge puternic cu elastice.
Ignorarea sănătăţii scalpului. Sănătatea părului înseamnă îngrijire complexă, de la scalp şi până la vârful firului de păr. Din păcate, omitem îngrijirea scalpului. Este nevoie de revigorare, iar cea mai bună metodă de tonifiere a rădăcinii părului şi de îmbunătăţire a circulaţiei sangvine este masajul. Cele mai indicate în acest scop sunt uleiurile esenţiale. Cele din portocale sau lămâie au un efect tonic şi energizant, care previn, în acelaşi timp, şi căderea părului.
Sfat: realizează un masaj circular asupra scalpului atunci când şamponezi părul.
Spălarea zilnică pe cap. Spălarea zilnică a părului sensibilizează rădăcina şi îl face să cadă tot mai mult. Deşi spălarea zilnică te scapă de neplăcuta senzaţie de păr uleios, este posibil ca efectul secundar să fie chiar o îngrăşare accentuată a scalpului, mai ales dacă foloseşti un şampon agresiv, care usucă pielea. În cazul părului foarte gras care necesită spălare zilnică, se va folosi un şampon pentru uz frecvent. Rolul acestuia este de a proteja părul şi scalpul de deshidratarea excesivă.
Sfat: Spală-ţi părul atunci când simţi că începe să se îngraşe şi nu uita să foloseşti şamponul potrivit tipului tău de păr.
Îndreptarea părului cu placa. Chiar dacă ţi se pare că placa de întins părul devine prietena ta cea mai bună atunci când îţi doreşti un păr drept, ar trebui să ştii că lucrurile nu stau chiar aşa. Pentru că aceasta afectează într-o proporţie foarte mare cheratina. Distrugerea cheratinei se produce din cauza temperaturii ridicate, ceea ce atrage după sine pierderea fermităţii şi a supleţii părului. Utilizarea frecventă a plăcii de întins părul provoacă fenomenul nedorit de subţiere a firului de păr.
Sfat: Dacă nu renunţaţi la placă, aplicaţi măşti hidratante, fie preparate în casă, fie dintre cele care se găsesc în comerţ. Prin aplicarea acestora se asigură o rezistenţă mai mare a firului de păr la temperaturile ridicate la care urmează să fie coafat.
Strângerea părului cu elastice. Obiceiul de a-ţi strânge părul foarte tare cu elastice, zi de zi, poate afecta rădăcina firului de păr. Astfel, părul tău devine fragil şi se rupe mult mai uşor.
Sfat: nu îţi prinde niciodată părul atunci când dormi. Îl poţi împleti, dar evită folosirea elasticelor de păr. Acestea exercită presiune asupra firului de păr, deteriorându-l. Este indicat să renunţi pe cât de mult posibil la elasticele de păr. Şi părul tău are nevoie de libertate!
Citește pe Antena3.ro