Dieta 5 cu 2. Adică două zile de regim sever şi cinci zile cu regim lejer. Dieta 5:2 a fost concepută de doctorul Michelle Harvie şi profesorul doctor Tony Howel, doi medici englezi, specializaţi în prevenţia şi tratamentul cancerului de sân. Ei au pornit de la faptul că kilogramele peste greutatea normală reprezintă un factor de risc pentru unele forme de cancer, în special pentru cel de sân. Cei doi specialişti le propun acestor persoane un regim de slăbit eficient şi relativ uşor de respectat. Numit “regimul 5:2” de media anglo-saxonă, el constă în două zile de regim strict de detoxifiere şi cinci zile cu dietă echilibrată, plăcută, inspirată din dieta mediteraneană. Dr. Harvie şi profesorul Howel au testat regimul 5:2 pe pacienţii lor şi au ajuns la concluzia că se înregistrează o pierdere în greutate mai mare comparativ cu regimul clasic, cu aport energetic constant. În medie, în aproximativ şase luni, sunt eliminate 7,7 kg în loc de 6 kg. Regimul 5:2 se adresează persoanelor care au dificultăţi cu respectarea rigorilor unui regim convenţional. Săptămânal, în două zile consecutive ne vom mulţumi cu alimente bogate în proteine, grăsimi sănătoase, legume şi fructe. Pâinea şi dulciurile sunt excluse. În aceste două zile se recomandă un aport echilibrat de sare pentru a compensa pierderile prin urinare şi a preveni durerile de cap. Iată un exemplu de zi “severă”. Micul dejun: cafea cu lapte, ouă fierte, o jumătate de pomelo; dejun: salată cu somon afumat şi avocado; gustare: iaurt degresat, un pumn de fistic; cină: pui la grătar, salată de crudităţi. În cele cinci zile cu regim lejer, baza o reprezintă dieta mediteraneană: fructe, legume, cereale integrale, nuci, ulei de măsline, peşte, carne de pasăre, lactate cu grăsimi puţine. Mezelurile şi carnea grasă sunt permise o dată pe săptămână. Pâinea, orezul, produsele de patiserie, chipsurile, biscuiţii dulci sau săraţi, bătururile îndulcite sunt interzise. În trei din cele cinci zile cu regim lejer sunt permise 30 g de ciocolată neagră (echivalentul a şase pătrăţele dintr-o tabletă). De asemenea, în aceste zile avem voie să bem un pahar de vin (100 ml/zilnic).
Autorii acestui regim subliniază importanţa programului de exerciţii fizice. Este necesar să facem mişcare, spun ei, pentru a accelera procesul de eliminare a kilogramelor suplimentare, a conserva masa musculară, a stabiliza beneficiile acestei diete şi a asigura un tonus bun întregului organism. În primele luni de dietă, obiectivul este de a face, săptămânal, două ore de exerciţii fizice moderate, mers rapid, înot, ciclism sau o oră şi jumătate de exerciţii intense, destinate în special musculaturii. Creatorii acestui regim au publicat primele rezultate în 2011 în Jurnalul internaţional al obezităţii. Rezultatele indicau că pacienţii au pierdut în greutate, în trei luni, în medie, 6,4 kg şi, în cazul unor pacienţi, până la 14,5 kg. Într-un studiu precedent, pacienţii au eliminat 7,7 kg în şase luni şi 9,5 kg după un an de regim. După aproape nouă luni de regim de stabilizare, pacienţii au luat în greutate în medie trei kilograme.
Regimul 2:5 nu este unul draconic, ceea ce reduce mult riscul unor tulburări metabolice şi luării în greutate post regim. Inspirat în mare proporţie din dieta mediteraneană, regimul 2:5 este la rândul lui unul care ne pune la adăpost de boli de inimă, diabet, cancere, demenţe de tip Alzheimer.
Dr. Harvie şi prof. Howel interzic acest regim copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate, suferinzilor de depresie sau celor care prezintă tulburări metabolice. De asemenea, sunt atenţionate persoanele cu suferinţe renale. Cele două zile cu regim sever sunt dezechilibrate din punct de vedere nutritiv (aport mare de proteine), fără glucide, ceea ce ar putea spori senzaţia de slăbiciune, chiar migrene.