Care sunt alimentele recomandate şi ce măsuri mai trebuie luate acest sezon pentru a avea o sănătate robustă ne spune profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti.
Faceţi zilnic mişcare!
Specialistul nostru, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, insistă asupra importanţei adoptării unui stil de viaţă sănătos. "Vremea rece nu înseamnă că trebuie să spunem nu mişcării. Din contră, mişcarea în aer liber face foarte bine şi în acest sezon." De asemenea, regula celor doi litri de apă zilnic îşi păstrează valabilitatea şi iarna. Cu deosebirea că băuturile vor fi consumate la temperatura camerei, şi nu de la frigider sau cu gheaţă. Astfel, organismul este ferit de deshidratare şi, în acelaşi timp, nu mai este obligat să aducă apa la temperatura corpului.
Vitamina D
Pentru că ziua este mai scurtă, aşadar avem mai puţină lumină naturală, există riscul unui deficit de vitamina D. Aşadar, curele cu vitamina D sunt mai mult decât necesare în acest sezon. Această vitamină poate fi asimilată din peşte gras (somon, ton, hering), soia, lapte de vacă, gălbenuş de ou.
Legume şi fructe
Temperaturile scăzute, mai puţine ore petrecute la lumina naturală ne vlăguiesc de energie. Dar factorii care determină o slăbire a organismului pot fi contracaraţi printr-o dietă echilibrată şi diversificată. Este esenţial să menţinem constant aportul de vitamina C. Motiv pentru care se vor consuma zilnic cinci porţii de fructe şi legume proaspete, spune specialistul nostru. În acest sezon, bogate în vitamine şi minerale sunt ridichea albă, prazul, feniculul, sfecla, andiva, conopida, cartofii. Fructele disponibile în acest sezon sunt: merele, perele, citricele şi nu uităţi măceşele! De asemenea, murăturile, în special varza murată, sunt o sursă bună de vitamina C.
În ceea ce priveşte alimentele, e recomandat peştele – scrumbia, sardelele, heringul, somonul, crapul, păstrăvul.
Nu trebuie să excludem total din farfurie preparatele din carne de pui, de porc. Atenţie! Carnea de porc să provină de la rase româneşti.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ne recomandă să evităm în această perioadă alimentele de tip junk-food. În general, alimentele bogate în grăsimi şi zaharuri.
Desertul
Iarna, gemul, compotul şi magiunul sunt deserturile frecvente. Pot fi şi o gustare delicioasă.
Cu toate acestea, nu sunt o alternativă la fructele proaspete, dacă avem în vedere că ele conţin mult zahăr şi, în plus, fructele îşi pierd din vitamine în timpul fierberii.
Nuci braziliene şi ciuperci
Pentru întărirea sistemului imunitar, ceapa şi usturoiul, în stare crudă, sunt ideale, ieftine, la îndemâna oricui. Ceapa şi usturoiul sunt puternic bactericide.
Imunostimulatoare sunt şi nucile braziliene. Acestea sunt bogate în seleniu. Profesorul Mencinicopschi ne recomandă una-două nuci zilnic.
Din categoria imunostimulatoare naturale fac parte şi ciupercile. Acestea se pot prepara în nenumărate feluri. Sunt zeci de reţete. Şi pentru că sunt accesibile ca preţ, chiar ne putem permite să dăm curs sfatului specialistului: mâncaţi ciuperci de două-trei ori pe săptămână. Cu condiţia de a le spăla foarte bine înainte de a le prepara. Şi încă o precizare: spălate, tăiate subţire, crude pot fi adăugate în diferite salate. Alte alimente care ne furnizează energie şi care se găsesc în această perioadă sunt: năutul, bobul, fasolea, soia (nemodificată genetic), mazărea boabe, lintea, hrişca.
Citește pe Antena3.ro