x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Evitaţi parabenii din cosmetice!

Evitaţi parabenii din cosmetice!

de Gina Matei    |    22 Sep 2009   •   00:00
Evitaţi parabenii din cosmetice!
Sursa foto: /iSTOCK

Când alegi un produs cosmetic te gândeşti la efectele benefice promise de acesta. Citeşte însă eticheta şi acordă atenţie ingredientelor. Asta pentru că, după cum afirmă Viviana Iordache, medic specialist dermatolog la Centrul Medical Clar Med, "ambalajul frumos nu înseamnă obligatoriu un conţinut sănătos!".



Feriţi-vă de substanţe toxice!
Conservanţii cel mai des folosiţi în produsele cosmetice, respectiv parabenii, există în toate tipurile de produse cosmetice. "Chiar şi în cele care se pretind de lux", atrage atenţia specialistul nostru. Aceşti conservanţi se află în special în deodorante şi antiperspirante, dar şi în compoziţia cremelor, loţiunilor, şampoanelor, gelurilor de duş, uleiurilor de corp, parfumurilor, rujurilor.

Deşi au un efect pozitiv asupra produselor cosmetice, protejându-le de contaminarea bacteriană, parabenii nu au aceleaşi efect benefic şi asupra sănătăţii noastre. Odată ajunşi în corp, parabenii se comportă precum estrogenul, substanţă cunoscută pentru influenţa directă pe care o are în formarea cancerului la sân.

Pot fi uşor recunoscuţi pe etichetă, după următoarele denumiri care se termină cu paraben: Methylparaben, Propylparaben, Buthylparaben, Ethylparaben, Isobutylparaben.

Parabenul reprezintă E210, adică acidul benzoic, extrem de periculos. Şi derivaţii acestuia sunt la fel de periculoşi: E218 (para-hidroxibenzonat de metil), E214 (para-hidroxibenzonat de etil), E211 (benzoat de sodiu), E212 (benzoat de potasiu), E213 (benzoat de calciu).

Soluţie
Dacă alăturarea cancerului cu parabenii te sperie, e momentul să iei măsuri.

Unele firme cosmetice au creat game de produse destinate frumuseţii, dar fără parabeni. Este indicat să optezi pentru produsele bio sau organice, care folosesc uleiuri esenţiale naturale ca modalitate de conservare şi de prevenire a înmulţirii bacteriilor şi a ciupercilor. Cum ar fi: uleiul de eucalipt, lavandă, rozmarin, precum şi vitaminele E, A şi C.

RISCANT. Şi bărbaţii sunt afectaţi de efectele nocive ale parabenilor din cosmetice. Sunt mai expuşi riscului acei bărbaţi care folosesc cosmeticele direct pe pielea proaspăt rasă. În aceste cazuri parabenii pătrund şi mai rapid în piele. Atunci când alegem deodorantul, trebuie să ne asigurăm că nu conţine nici parabeni, nici săruri de aluminiu.

×
Subiecte în articol: cosmetica