Obsedaţi de mâncare organică, obsedaţi de exerciţii fizice, obsedaţi de îmbunătăţiri chirurgicale... toate aceste fixaţii ale omului modern depăşesc cu mult contururile dorinţei de a fi şi a trăi sănătos şi denotă, de fapt, o singură şi apăsătoare obsesie - aceea a tinereţii veşnice.
Să ai, la 40 şi ceva de ani, sâni ca la 16, coapse ca la 20, abdomen ca la 10 (ani de activitate sportivă!) este deopotrivă o performanţă şi o investiţie. O investiţie pe care numeroase vedete de pe ambele maluri ale Atlanticului nu ezită să o facă, pentru a nu trece drept "băbăciuni" într-o lume unde tot ce contează este să ştii să îngheţi în silueta, proporţiile şi rotunjimile (sau lipsa lor, mai precis) din adolescenţa timpurie.
Exemple sunt destule. La 41 de ani, vedeta britanică de televiziune Ulrika Jonsson se laudă cu proaspăt modelatul său bust demn de o puştoaică de 16 ani. Demi Moore şi-a făcut un tunning complet şi arată, la 46 de ani, mai bine ca soţul ei în vârstă de 30 şi ceva de ani. Şi decât fiicele ei adolescente.
Ca să uite că a împlinit 50 de ani, Madonna nu se dă în lături de la nimic, fie că vorbim despre cele mai noi aparate de gimnastică sau despre un "Gerovital" cu muşchi sculptaţi, privire supusă şi nume de Mesia. Chiar şi Prima Doamnă a Americii, Michelle Obama, e cu un pas în plutonul doamnelor intens preocupate să şteargă urmele anilor. Bicepşii săi au lansat o adevărată modă în America, mai ceva decât buricul la vedere al lui Britney Spears, acum mulţi ani.
La 46 de ani, faimosul model australian Elle Macpherson ar face orice să îşi păstreze intact renumele de "The body" cu care era gratulată în anii '90. În consecinţă, nu a schimbat nici un milimetru din imaginea care a făcut-o celebră: păr blond şi lung şi fustiţe cu vedere generoasă la genunchi. Ca o puştoaică li se arată paparazzilor şi consoarta fotbalistică Victoria Beckham, când iese la cumpărături în pantalonaşi mai scurţi decât ai fiilor ei. "Poate s-a îmbrăcat aşa ca să-i pedepsească pentru ceva", comenta, maliţioasă, presa britanică. Nici măcar Cher n-a reuşit să dea timpul înapoi, vorba propriului cântec, deşi s-a străduit mai mult ca oricine altcineva.
Teoretic, ceea ce o vedetă sau alta alege să facă în legătură cu propriul aspect n-ar trebui să intereseze mai departe de anturajul ei. Problema semnalată de britanicii de la The Times este însă alta - atunci când celebrităţile deschid un drum, oamenii de rând se grăbesc să-l urmeze. Chiar dacă nu au nici bani de aruncat, nici o părere distorsionată despre sine, nici prea mult timp dedicat studierii propriei persoane, nici un prag anormal de ridicat al limitei de suportare a durerii.
Ce mijloace au la dispoziţie femeile obişnuite pentru a se ridica la standardele impuse de celebrităţi? Foarte puţine sau de o foarte slabă calitate. Dar persoanele suficient de hotărâte chiar ajung să creadă că poţi arăta ca un boboc de trandafir, deşi menopauza s-a instalat bine-mersi. Şi vor face tot ce le ţin puterile şi buzunarele ca să atingă acest scop. Sau măcar s-arate conform zicalei "Din spate liceu, din faţă muzeu". La prima mână, pentru asta e nevoie doar de jeanşi trei sferturi bine mulaţi, papucei cu toc gen Peggy Bundy, unghii lăcuite cu rozul cel mai aprins, bine evidenţiat de câteva şedinţe la solar, păr blond ciufulit pe spate şi... iată! Dovada vie a teorie pe care revistele glossy încearcă să ne-o inoculeze prin toţi porii - "vârsta de 50 de ani este noua vârstă de 30, iar la 40 de ani ai, de fapt, 20". Exact pe dos faţă de anii '70, când femeile de 30 de ani arătau, mai degrabă, de 60, comentează Wendy Holden, autoarea cărţii "Beautiful People".
Ca să le ţină isonul vedetelor fără de vârstă, o femeie de rând are la dispoziţie sălile şi aparatele de fitness (minus antrenorii personali care o-nsoţesc şi-n concediu), regimurile drastice sau halucinant de originale (minus nutriţioniştii şi bucătarii care să le conceapă şi să le prepare), şedinţele la solar (oricât i s-ar spune că dăunează pielii şi că, oricum, paloarea e la modă), tratamentele de albire a dinţilor (că doar nu-şi permite toată lumea o garnitură completă din porţelan), tratamentele corporale (minus staţiunea din Bali, din Insulele Maldive sau spa-ul thailandez). Şi lista ar putea continua, mână-n mână cu minusurile. Cu toate aceste surogate la îndemnână, oricine are dreptul să spere că o siluetă ca a lui Demi Moore nu este rezervată doar premiantelor. "Şi-aşa o s-ajungem blonde la 80 de ani şi cu unghii roz-bonbon la 90", concluzionează Wendy Holden.
Cum ne putem feri de modelul acestor tinerele şi tinerei în vârstă (pentru că nici bărbaţii nu-s străini de fenomenul tinereţii fără bătrâneţe - iată exemplul preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, care-a colapsat fizic tot încercând să ţină pasul cu mai tânăra sa soţie, Carla Bruni)? "Trebuie să înţelegem că vârsta a devenit, în zilele noastre, un concept confuz şi confuzant. Ordinea naturală a lucrurilor s-a dat peste cap. Numai asumarea respectului pentru ceea ce suntem şi reconstruirea lui, departe de tabloide şi imagini cu celebrităţi, ne va menţine cu picioarele pe pământ", recomandă Holden.
Citește pe Antena3.ro